Obsah:

  1. Tabulka velikostí dětského oblečení v prodejnách Pepco
  2. Tabulka velikostí dětského oblečení je užitečná i při nákupu oblečení jako dárku
  3. Jak zvolit velikost dětského oblečení?
  4. Toto nedělejte při výběru velikosti dětského oblečení
  5. Jak se vyznat ve velikostech dětského oblečení?

Nevíte, jak vybrat velikost dětského oblečení a nejste si jisti, jaké číslo dětských bot zvolit? Nedělejte si starosti. Připravili jsme pro vás speciální tabulku, která vám pomůže rozptýlit všechny vaše pochybnosti. 

Níže najdete také mnoho tipů, které vám pomohou při nákupu oblečení a obuvi pro děti v různých věkových kategoriích. Nezapomeňte však, že každé dítě je jiné a má jiné potřeby. To, co bude vhodné pro jednoho, se nemusí líbit druhému, ale… pojďme na to.

Tabulka velikostí dětského oblečení v prodejnách Pepco

Nejlepší a nejvhodnější velikost dětského oblečení vyberete pomocí tabulky velikostí. Dozvíte se, pro jakou výšku a věk je příslušná velikost oděvu vhodná. 

Nezapomeňte však, že každé dítě může mít trochu jinou stavbu těla. Některé děti jsou velmi drobné a navzdory svému věku mohou potřebovat oblečení a boty menších velikostí. Jiné jsou naopak vyšší, trochu baculatější a velmi energické, takže mohou potřebovat o něco větší šatník, než uvádí naše tabulka velikostí.

Tabulka velikostí dětského oblečení je užitečná i při nákupu oblečení jako dárku

Tabulka velikostí dětského oblečení se velmi hodí nejen pro rodiče, ale také pro ty, kdo chtějí vybrat oblečení, spodní prádlo nebo boty jako dárek. Děje se tak nejčastěji u dárků k zvláštním příležitostem – narozeniny, křtiny, oslava prvního roku. Kojenci si nebudou hrát se složitými hračkami, navíc ještě není jasné, jaké jsou jejich oblíbené barvy, vzory nebo pohádky. Oblečení z prodejen Pepco je proto perfektní tip na dárek.

Infografika Pepco: Velikosti dětského oblečení

Jak zvolit velikost dětského oblečení?

Řiďte se tabulkou velikostí, avšak to není jediná věc, kterou je třeba zohlednit. Při nákupu mějte na paměti několik důležitých faktorů:

  • Děti rostou velmi rychle, proto není vhodné kupovat oblečení, které je jim akorát – zejména jako dárek.
  • Malé děti se nezřídka umažou a jejich oblečení je třeba často prát. 
  • Tabulka velikostí dětského oblečení představuje pouze výchozí bod – vždy berte v úvahu skutečnou výšku a hmotnost dítěte. Každé dítě se vyvíjí individuálním tempem a velikost doporučená pro jeho věk nebo výšku nemusí vždy odpovídat.
  • Při nákupu oblečení pro několikaleté dítě mějte na paměti, že je ještě v období růstu a potřebuje také poměrně dost oblečení na převlečení – dobrá zábava často s sebou nese skvrny na kalhotách, ponožkách a tričkách. 
  • Jedním ze způsobů, jak ušetřit, je nejen nakupovat v prodejnách Pepco, ale také kupovat o něco větší oblečení – delší kalhoty lze ohrnout nebo i sepnout, a dítě je tak může nosit déle.

Před nákupem oblečení nebo obuvi pro děti se podívejte na velikosti dětského oblečení v tabulce a ujistěte se, že objednáváte správné zboží. Pokud si nejste jisti, můžete vždy vyrazit s dítětem do prodejny Pepco a tam oblečení případně vyzkoušet.

Toto nedělejte při výběru velikosti dětského oblečení

Chlapec ve skříni s oblečením

Jaké jsou nejčastější chyby při volbě velikosti dětského oblečení? V první řadě je to kupování oblečení, které kojencům a batolatům padne tak akorát – děti v tomto věku rostou tak rychle, že takové oblečení může být příliš těsné poté, co jej dítě mělo na sobě jak párkrát. Na jaké další chyby je dobré si dát pozor?

Kojenecké oblečení pro dívku nebo chlapce nesmí být příliš velké – zatímco příliš malé oblečení kupujeme nejčastěji omylem, nákup příliš volných dupaček může být záměrný. Avšak takové oblečení je pro dítě nejen nepohodlné, ale může mu i bránit v pohybu. 

Dalším důležitým faktorem je složení oblečení – i to má velký vliv na volbu správné velikosti. Pokud kupujete prodyšné kojenecké oblečení pro chlapce nebo dívku ze 100% bavlny, je třeba pečlivě vybírat velikost, protože se příliš neroztahuje. Pokud složení látky obsahuje příměs pružných vláken (obvykle elastanu), materiál se lépe přizpůsobí tělu dítěte. 

Oblečení a prádlo by měly být přiléhavé, avšak nikoli těsné. Totéž platí pro boty, které jsou při špatném výběru nejen nepohodlné na nošení, ale také nepříznivě ovlivňují chůzi, strukturu dětských nohou a způsob pohybu.

Jak se vyznat ve velikostech dětského oblečení?

Nákup oblečení a obuvi pro děti může být náročný – výběr je obrovský a navíc musíte vybrat správnou velikost. Při nákupech v kamenné prodejně můžete s dítětem využít zkušební kabinku, abyste se ujistili, že vybrané velikosti dětského oblečení mu budou skutečně sedět. Při nakupování online se řiďte tabulkou velikostí. 

Velikosti dětského oblečení se mírně liší od velikostní tabulky pro dospělé – v tabulce nenajdete velikosti S, M a L, ale zcela jiné označení. Jaké?

  • Velikost – např. 80, 86 nebo 110.
  • Věk – např. 9–12 měsíců.
  • Výška – např. 74–79 centimetrů. 

Na některých štítcích na oblečení a v tabulce velikostí mohou být uvedeny všechny tyto údaje nebo jen některé. Ve velikosti dětského oblečení je snadné se vyznat – stačí si zapamatovat, že velikost (např. 80) je vždy o jednu vyšší než doporučená maximální výška dítěte (v centimetrech). 

Příklad: oblečení velikosti 80 by mělo být vhodné pro dítě s výškou 74 až 79 centimetrů. Naopak pro dítě, které měří 83 centimetrů, je dobré koupit oblečení ve velikosti 86. 

Doufáme, že vám naše tipy a tabulka pomohou vybrat velikost dětského oblečení, která vašemu dítěti dokonale padne.