Obsah:

  1. Savoir vivre a prostírání příborů
  2. Jak prostírat příbory?
  3. Jak prostírat dezertní příbory?
  4. Jak odkládat příbory po jídle?
  5. Jaké příbory koupit do domácnosti?

Ve světě etikety stolování je umění prostírání příborů nejen otázkou tradice, ale také projevem úcty a zájmu o hosty. Důmyslné prostírání nádobí a příborů na stole má zásadní význam pro vytvoření správné atmosféry při jídle, od běžných obědů až po elegantní večírky. 

Tento průvodce Vás seznámí se zásadami a technikami prostírání příborů a zdůrazní jejich význam pro vytvoření estetického a funkčního stolování. Poznejte tajemství tohoto umění, aby Vaše večírky a slavnostní večeře byly sofistikovanější a elegantnější.

Prostírání příborů se může zdát velmi jednoduché a skutečně to není problém, když chcete na stůl položit pouze nůž, vidličku a lžíci. Komplikace však nastanou, když je třeba prostřít stůl, na kterém se bude podávat více jídel. Znalost pravidel, podle kterých se příbory pokládají na stůl, je součástí savoir vivre. 

Savoir vivre a prostírání příborů

Savoir-vivre je soubor pravidel slušného vychování, etikety a chování, která jsou v dané společnosti považována za správná. Určuje pravidla chování v různých životních situacích, od společenského styku přes chování u stolu až po oficiální etiketu.

Prostírání příborů je jedním z aspektů savoir-vivre, který je obzvláště patrný v kontextu etikety stolování. Správné umístění příborů na stole má v kultuře stravování velký význam. Toto umění zahrnuje schopnost správně uspořádat nože, vidličky, lžíce a další stolní náčiní podle typu podávaného pokrmu a formálnosti příležitosti. Platí, že příbory jsou uspořádány v určitém pořadí, obvykle od vnější strany ke středu, v závislosti na pořadí podávaných pokrmů. Toto uspořádání usnadňuje hostům použití správných příborů pro každou část hostiny a dodává vzhledu stolu eleganci a řád.

V kontextu savoir-vivre je prostírání příborů nejen praktickým aspektem servírování jídla, ale také formou společenské komunikace, která vyjadřuje úctu k hostům a smysl pro detail. Je to dovednost, která pomáhá vytvořit příjemnou atmosféru při společném stolování a odráží kulturu a kulinářské tradice. Naučte se prostírat příbory tak, abyste se nedopustili společenského faux pas. 

Infografika Pepco Jak prostírat příbory na elegantní večeři?

Jak prostírat příbory?

Ať už se jedná o jakoukoli příležitost, stojí za to věnovat pozornost tomu, jak jsou příbory na stole uspořádány. Pokud nevíte, kde začít, zde je několik pravidel, která se Vám budou určitě hodit.

Co je třeba mít na paměti? Zaprvé, většina lidí je praváků, takže nůž by měl být na pravé straně a vidlička na levé. Na pravou stranu, před nůž, položte nejprve lžíci a na ni dezertní příbor (například lžičku). Vidlička leží na levé straně talíře, přičemž hroty směřují nahoru.

Pro snazší zapamatování toho, jak příbory prostírat, je užitečné si uvědomit, že pořadí příborů závisí na tom, které pokrmy se servírují jako první – příbory se vždy berou směrem zvenčí dovnitř.

Dlouhý prostřený stůl s příbory

Jak prostírat dezertní příbory?

Určitě se Vám už nejednou stalo, že jste pozvali hosty na dezert. I zde platí určitá pravidla, která určují, jak příbory prostřít. Začněme však několika základními informacemi. Dezertní příbory zahrnují: kávové lžičky, dezertní vidličky, nože na ovoce, lopatku na dort a další příslušenství podle toho, jaký dezert se podává.

Pokud se bude podávat typický dezert, který lze jíst vidličkou nebo lžičkou, nebude prostření příborů na stole obtížné:

  • Lžička by měla být umístěna nad talířem a její hlava by měla směřovat doprava.
  • Vidlička se položí pod ni a její hroty by měly směřovat doleva.

Setkání u stolu jsou důležitá. Životní tempo způsobuje, že rodinná jídla se stávají nejlepší, ne-li jedinou příležitostí ke klidné konverzaci. Totéž platí pro setkání s přáteli. Takový okamžik si zaslouží speciální výzdobu, kterou jistě dokážete vykouzlit s pomocí produktů, které najdete v obchodě Pepco.

Prostřený stůl se svíčkami a příbory

Jak odkládat příbory po jídle?

Kromě toho, že víme, jak příbory na stůl prostřít, je také užitečné vědět, jak příbory odkládat po jídle. Tato informace je užitečná zejména v restauracích, kde způsob odložení příborů signalizuje obsluze, že již může talíř odnést.

Jak odkládáme příbory na talíř, když na chvíli přestaneme jíst, a jak, když jsme dojedli?

  • Pokud budeme v jídle pokračovat, měli bychom příbory odložit zpět na talíř tak, aby se vzájemně křížily.
  • Jak odkládat příbory po jídle? Když jsme už dojedli a personál může talíř odnést, měli bychom příbory odložit rovnoběžně vedle sebe tak, aby jejich rukojeti směřovaly na „5:20 hod“. 

Jak vidíte, i odložení příboru na talíř během jídla může být způsobem komunikace s obsluhou – zejména v restauraci nebo během noblesního večírku. Tato pravidla však nemusí být dodržována v bistrech, barech nebo kavárnách.

Lze příbory pokládat na ubrousek a jak? Tuto otázku si klade mnoho lidí, kteří nechtějí udělat chybu v restauraci nebo na večírku. Platí zde toto pravidlo: pokud se již příbor používá, neměl by se vůbec pokládat na ubrousek. Není elegantní odkládat špinavé lžíce nebo vidličky na ubrousek nebo ubrus. 

Prostřený stůl: talíř, mísa, prostřené příbory.

Jaké příbory koupit do domácnosti?

I v domácnosti se 3-4 osobami se vždy vyplatí mít větší sadu příborů praktické, a to v mnoha ohledech!

Pokud si chcete koupit sadu příborů do domácnosti, je nutné zvážit několik věcí:

  • Jaký styl se Vám líbí, bez větších problémů můžete najít jak minimalistické, tak i retro příbory, příbory s dřevěnou rukojetí a mnoho dalších stylů – a to všechno samozřejmě v Pepco!
  • Jaký máte rozpočet – hezké příbory nemusí být drahé. To však nic nemění na tom, že byste měli začít s nákupy tím, že si určíte, kolik si můžete dovolit utratit.
  • Budete příbory mýt ručně, nebo v myčce nádobí – na tom bude záviset, zda je zvolený model příborů vhodný. 

Při nákupu příborů zvažte, zda by Vaše sada měla obsahovat základní věci, jako jsou lžíce, vidličky, nože a lžičky, nebo zda by v ní měly být i takové věci, jako je lopatka na dort, naběračka, lžíce na salát a další. Přestože se většina dodatečných příborů používá hlavně při setkáních větších skupin, vyplatí se je mít a je užitečné vědět, jak příbory na stole rozmístit. 

Umění prostírat příbory není jen dovednost, ale i forma umění, která dodá eleganci a rafinovanost každé oslavě. Když se naučíme pravidla etikety stolování a budeme je dodržovat, můžeme na své hosty nejen zapůsobit, ale také vytvořit příjemnou a pohodlnou atmosféru při jídle. Nezapomínejme, že správné rozmístění příborů a nádobí na stole není jen otázkou estetiky, ale také projevem úcty a zájmu o pohodu hostů

Ve společnosti Pepco se snažíme poskytovat praktické rady, které každému umožní stát se mistrem v umění prostírání příborů bez ohledu na příležitost. Neváhejte prozkoumat naši nabídku a objevte další a další způsoby, jak zlepšit své dovednosti v oblasti etikety stolování.