Obsah:

  1. Organizace kuchyňských skříněk - praktické rozdělení na zóny
  2.  Nápady na uspořádání kuchyně, které stojí za zmínku - princip kuchyňského trojúhelníku
  3. Výběr a uspořádání zásuvek v kuchyni 
  4. Způsoby praktického využití kuchyňských zásuvek
  5. Nápady pro pro uklizenou kuchyň
  6. Úklid kuchyňských skříněk a uspořádání spíže

Dobrá organizace v kuchyni je základem nejen pro pořádek, ale především pro ergonomickou práci při každodenní přípravě pokrmů pro celou rodinu. Co je třeba mít na paměti při zařizování kuchyně? 

Organizace kuchyňských skříněk – praktické rozdělení na zóny

Mezi základní zásady uspořádání kuchyně patří pečlivé rozvržení funkčních zón. Jejich velikost závisí na velikosti místnosti, ale v každé kuchyni se vyplatí oddělit zóny: skladování a příprava potravin, vaření a mytí nádobí. Co by měly zóny obsahovat?

  • Mycí zóna: zahrnuje skříňku s dřezem a případně také myčku nádobí. Ve skříňce s dřezem je dobré vyhradit místo na odpadkový koš a na základní čisticí prostředky. Do skříňky nad dřezem je vhodné umístit stojan na sušení nádobí. 
  • Varná zóna: zahrnuje sporák s přilehlými skříňkami, troubu a další bílé spotřebiče pro vaření nebo ohřívání potravin. Aby bylo uspořádání kuchyně a varné zóny co nejpraktičtější, je vhodné hrnce a pánve, talíře a příslušenství pro přípravu pokrmů skladovat v prostoru pro vaření – například ve skříňce pod plynovou nebo indukční varnou deskou. 
  • Skladovací a přípravná zóna: jedná se o hlavní a zároveň největší prostor kuchyně. Do ní patří lednice, skříňky a pracovní desky. Je vhodné v ní uložit nejčastěji používané potraviny, koření, příslušenství a náčiní pro přípravu pokrmů (prkénka na krájení, příbory). 

Dobře organizovaná kuchyň s funkčním členěním je základem pohodlí při každodenním používání této místnosti. Pořádek v kuchyni znamená snadné nalezení potřebných věcí a pohodlnou práci v této místnosti.

 Nápady na uspořádání kuchyně, které stojí za zmínku – princip kuchyňského trojúhelníku

Jedním ze skvělých nápadů, jak uspořádat kuchyň tak, aby byla pohodlná a ergonomická, je použití takzvaného pracovního trojúhelníku. Každý z jeho vrcholů je klíčovým zařízením (lednice, dřez a sporák). Podle principu kuchyňského trojúhelníku by optimální vzdálenosti mezi těmito spotřebiči měly být:

  • mezi lednicí a dřezem: 120 – 80 cm
  • mezi dřezem a varnou deskou: 120 -180 cm
  • mezi ledničkou a varnou deskou: 120 – 250 cm

Výběr a uspořádání zásuvek v kuchyni 

Dobrá organizace zásuvek v kuchyni umožní ergonomické používání kuchyně a udržení pořádku. Skladování v kuchyni má jedno důležité pravidlo: těžké předměty se ukládají do spodních skříněk, lehčí předměty do horních skříněk. Nádobí, doplňky a potraviny je možné pohodlně ukládat do polic i do zásuvek – jde jen o to, aby byla správná organizace. 

  • Kuchyňské police – pojmou více věcí než zásuvky a snesou větší zatížení. Doporučujeme je volit pro skříně, ve kterých budou uloženy těžké a velké předměty (například bílé zboží).
  • Kuchyňské zásuvky – můžete je vysunout do celé hloubky a vyndat věci uložené vzadu, aniž byste museli vytahovat ty, které jsou vepředu. Mohou mít různou výšku i různou odolnost proti zatížení.

Pokud však chcete maximální pohodlí, pro spodní skříňky volte především nebo výhradně zásuvky. V nízkých zásuvkách můžete uložit koření, příbory, různé drobnosti a užitečné kuchyňské doplňky. Vysoké zásuvky slouží k uložení nádobí, hrnců a pánví a také příslušenství na pečení a pro přípravu potravinářských výrobků. 

Infografika společnosti Pepco „Jaké nádobí koupit do kuchyně?“

 

Způsoby praktického využití kuchyňských zásuvek

Samotný fakt, že v kuchyňských skříňkách jsou zásuvky, nestačí k tomu, abychom mluvili o dobré organizaci kuchyně. Klíčem k úspěchu je jejich správné využití. Podívejte se na skvělé nápady níže – uspořádání kuchyňských skříněk se zásuvkami:

  • Používejte podložku – do každé kuchyňské zásuvky se vyplatí koupit měkkou podložku na nádobí, šálky a jídelní soupravy. Kuchyňská linka má být funkční, takže se neobejdete bez nákupu základního příslušenství do zásuvek, jako jsou vložky a oddělovače příborů.
  • Pořiďte si oddělovače, přepážky a další úložné doplňky – nejenže vám usnadní třídění věcí, ale také zabrání jejich nekontrolovatelnému pohybu po zásuvce. Veškeré potřebné příslušenství najdete v našich obchodech Pepco.
  • Potraviny ukládejte do košíků nebo krabic – nebudou se převracet a v kuchyni se vám bude lépe udržovat pořádek. Pokud dojde k rozlití kávy, čaje nebo oleje, tyto produkty okamžitě neznečistí vnitřek zásuvky, ale zastaví se na krabici nebo koši.

Nápady pro pro uklizenou kuchyň

Žena v kuchyni ukazuje sklenice na skladování suchých potravin

Dobrá organizace kuchyně je základem efektivního používání bílé techniky, protože máme vše na dosah ruky. Na kuchyňské lince by měly být jen nejnutnější předměty, jako je rychlovarná konvice, blok na nože nebo nádoba na koření. Kromě toho jsou vítány koše nebo skleněné podnosy na čerstvé ovoce. 

Úklid kuchyňských skříněk a uspořádání spíže

Ať už máte samostatnou spíž, nebo potraviny skladujete v kuchyni, uchovávejte sypké potravinové výrobky ve speciálních skleněných nádobách na potraviny. Díky vzduchotěsnému víku v nich lze uchovávat mouku, krupici, těstoviny, rýži, kávu nebo čaj bez obav, že se dovnitř dostanou potravinoví moli. 

U společnosti Pepco si můžete zakoupit průhledné nebo barevné nádoby na potraviny nádoby na potraviny a nápoje, takže můžete mít své oblíbené produkty po ruce. V našich obchodech najdete kovové plechovky s inspirativními nápisy a množství sklenic a dóz na oblíbené pochutiny a sladkosti.