Obsah:

  1. Jak zařídit dětský pokoj?
  2. Uklizený dětský pokoj – bezpečné ukládání hraček
  3. Jak zařídit pokoj pro aktivní dítě?
  4. Malý dětský pokoj – velká výzva
  5. Osvětlení v dětském pokoji
  6. Výzdoba – dodá dětskému pokoji osobitý styl

Jedním z největších dětských snů je mít svůj vlastní pokoj, kde se dítě může schovat před celým světem a zažívat dobrodružství při hraní nebo příjemně odpočívat a uvolnit se. Zařízení dětského pokoje nemusí být velkou výzvou z hlediska logistiky či peněz – poradíme vám, jak zařídit dětský pokoj a na co si dát pozor, abyste vytvořili prostor na učení i zábavu.

Jak zařídit dětský pokoj?

Návrh dětského pokoje lze svěřit profesionálům, avšak toto je nákladné řešení. Skvělého efektu můžete dosáhnout i vlastními silami – stačí se inspirovat na internetu a upravit design interiéru podle věku a zájmů dítěte.

Při zařizování dětského pokoje je dobré začít vyměřením prostoru, odhadem rozpočtu a výběrem upřednostňovaných barev a designu. Pokud to interiér vyžaduje, je třeba jej osvěžit (například vymalovat nebo vytapetovat) a až poté pořídit nábytek. Nezapomeňte, že bezpečnost je důležitější než vzhled, proto vždy vybírejte nábytek a doplňky podle věku dítěte.

Jaký nábytek by neměl v dětském pokoji chybět?

  • Pohodlná postel – pro menší dítě je vhodné koupit standardní jednolůžko. Pokud zařizujete velmi malý dětský pokoj, zvažte rozkládací postel nebo „rostoucí“ model.
  • Skřínky – uzavíratelné na oblečení a regály na knihy a hračky.
  • Stolek nebo psací stůl – i když vaše dítě ještě nechodí do školy, potřebuje si při kreslení, malování nebo vybarvování sednout.

V pokoji dítěte nemusí být hodně vybavení a nábytku – zejména pokud se jedná o malý dětský pokoj. Ponechte v něm volný prostor na kreativní zábavu.

Infografika Pepco o výzdobě dětského pokoje

Uklizený dětský pokoj – bezpečné ukládání hraček

Jednou z největších výzev, se kterou se rodiče menších dětí a teenagerů potýkají, je naučit děti udržovat v pokoji pořádek. Pokud chcete, aby tento prostor nebyl jen jeden velký chaos, vsaďte na několik osvědčených řešení, která vám usnadní tento úkol i ukládání pokladů.

  • Pořiďte nádoby na hračky – mohou to být speciální kontejnery k nábytku nebo uzavíratelné plastové či kartonové krabice. Takové zboží pro pohodlné skladování a uspořádání prostoru najdete v prodejnách Pepco.
  • Přizpůsobte množství a typ nábytku potřebám svého dítěte – neřiďte se tím, co je módní, ale tím, co je praktické. Čte si rádo vaše dítě? Pak potřebuje spoustu polic na uložení knih.
  • Nepoužívané hračky ukládejte do krabic – ne všechno musí být vždy vytažené a po ruce. Pokud si vaše dítě s některými hračkami hraje jen velmi zřídka nebo si s nimi nehraje vůbec, je čas je schovat.

Otázka uspořádání knih, nesčetných hraček, oblíbených plyšových zvířátek, her, suvenýrů nebo pomůcek na malování a kreslení může být velkou výzvou. Naštěstí vám s tímto úkolem pomůže správně zvolený nábytek a doplňky na ukládání z prodejen Pepco.

Jak zařídit pokoj pro aktivní dítě?

Zařídit prostor pro dítě, které si nejraději kreslí nebo čte, se zdá být snadné, zejména ve srovnání se zařizováním pokoje pro dítě, které překypuje energií.

Co by mohlo být užitečné?

  • Postel s žebříkem a skluzavkou – takový nábytek existuje v mnoha variantách.
  • Nástěnný žebřík, po kterém může dítě lézt. Nezapomeňte vedle něj z bezpečnostních důvodů umístit malou matraci.
  • Měkký koberec – na něm dítě může dělat kotrmelce, tančit nebo skákat.

Čím větší je místnost pro aktivní dítě, tím lépe, ale i na několika metrech čtverečních lze zařídit prostor vhodný pro velmi aktivní zábavu.

Malý dětský pokoj – velká výzva

Barevný dětský pokoj

Zařizování malého dětského pokoje se může zdát náročné, ale i v malém prostoru lze vytvořit útulný, pohodlný a příjemný interiér. Stačí si vybrat správnou barvu, prostorný a elegantní nábytek a použít několik osvědčených metod s využitím rozsáhlého sortimentu prodejen Pepco.

Do malého dětského pokoje se hodí:

  • Světlé barvy – tyto odstíny opticky zvětšují prostor. Zvolte světlé tóny stěn a nábytek v jemných barvách.
  • Multifunkční nebo skládací řešení – při zařizování malého pokoje pro dívku do něj můžete pořídit toaletní stolek se zrcadlem umístěným v horní části, který lze použít i jako psací stůl.
  • Menší nábytek – snadno koupíte komody, knihovny nebo skříně s menší hloubkou, než je standard. Umožní vám pohodlně uložit hračky a nezaberou mnoho místa.

Při zařizování pokoje nezapomeňte zohlednit vkus vašeho dítěte. Dívčí pokoj samozřejmě nemusí být laděn do růžových odstínů a design chlapeckého pokoje nemusí nutně využívat fotbalové nebo vesmírné motivy. Neřiďte se stereotypy, ale skutečnými zájmy svého dítěte.

Osvětlení v dětském pokoji

Mimořádně důležitým prvkem vybavení dětského pokoje je vhodné osvětlení podle věku dítěte. V různých životních fázích dítěte je totiž zapotřebí různý světelný výkon a rozmístění světla.

  • V pokoji novorozence a kojence se osvědčí žárovky s nižším příkonem a noční lampičky v tlumených a příjemných barvách, které perfektně ladí s ostatním nábytkem.
  • V pokoji staršího dítěte a aktivního předškoláka je rozhodně nejdůležitější stropní světlo a bodové lampy a svítidla, která lze zapnout na kreslení nebo skládání puzzle.
  • Jakmile dítě dosáhne školního věku a začne trávit stále více času u psacího stolu, měli byste pořídit také stolní lampě.

Do místnosti je vhodné umístit několik zdrojů světla, které malý prostor opticky zvětší.

Výzdoba – dodá dětskému pokoji osobitý styl

Důležitou součástí vybavení dětského pokoje jsou různé doplňky a dekorace, které často vyjadřují aktuální zájmy a koníčky dítěte. Tyto předměty dodávají místnosti osobitý a jedinečný ráz. Právě dětské hračky a dekorace do chlapeckých a dívčích pokojů jsou specialitou prodejen Pepco.

Chcete-li dodat dětskému pokoji individuální styl, pořiďte:

Všechny tyto věci najdete v prodejnách Pepco za skvělé ceny, proto můžete vybavit dětský pokoj vkusně a pohodlně, aniž byste zatěžovali rodinný rozpočet.