Obsah:

  1. Odkud pochází tradice zdobení vánočního stromku?
  2. Jaký stromek vybrat?
  3. Jak ozdobit vánoční stromek a jaké ozdoby vybrat?
  4. Jaké ozdoby vybrat?
  5. V jakém pořadí věšet ozdoby?
  6. Nejmódnější trendy ve zdobení vánočního stromku pro rok 2023/2024
  7. Jak moderně ozdobit vánoční stromek?
  8. Jak ozdobit vánoční stromek s využitím pohádkových motivů?
  9. Jak ozdobit malý vánoční stromek? Zvolte děrované vánoční ozdoby
  10. Jak ozdobit vánoční stromek do klasického interiéru? Vsaďte na červenou.
  11. Jaké je optimální pořadí při zdobení vánočního stromku?
  12. Jaká světla na vánoční stromek vybrat?
  13. Kolik světel vybrat podle výšky vánočního stromku?
  14. Kdy ozdobit vánoční stromek?
  15. Jak vybrat ty nejlepší dekorace na vánoční stromek za dobrou cenu?

Zdobení vánočního stromku je jedna z nejkrásnějších vánočních tradic. Zahřeje u srdce, zejména když se do něj zapojí celá rodina a ozdoby a vánoční dekorace se dědí z generace na generaci.

Křehké ozdoby na vánoční stromek se bohužel někdy rozbijí a je potřeba doplnit zásoby. V prodejnách Pepco naštěstí můžete koupit krásné ozdoby na vánoční stromek za atraktivní ceny. Nejen tam, kde začínají chybět, ale i do domácností, kde se tradici zdobení vánočního stromku teprve začínají věnovat.

Odkud pochází tradice zdobení vánočního stromku?

Uvažovali jste někdy o tom, proč zdobíme vánoční stromek? Vůbec nejde o zvyk starý stovky let, ale o tradici, která se do našich končin dostala na přelomu 18. a 19. století z Německa. Zpočátku se stromky zdobily jen ve městech, později se i ve venkovských chalupách zavěšovaly ke stropu větve borovice, smrku nebo jedle a zdobily se lidovými ozdobami. Protože zvyk zdobení vánočního stromku má původ v pohanských rituálech, nezískal si rychle přízeň církevních autorit. Dnes si však Vánoce bez něj umíme jen těžko představit.

Jaký stromek vybrat?

Tradice zdobení vánočního stromku je u nás spojena se zdobením jehličnanů, které symbolizují znovuzrození života.  Proto jsou nejlepší volbou smrky, jedle a borovice. Výběr však souvisí také s otázkou, zda chceme přírodní nebo umělý vánoční stromek.

  • Přírodní stromek – zelený a voňavý. Spojujeme si jej s lesem. Pokud koupíte variantu v květináči, můžete ho později zasadit do hlíny nebo pěstovat v květináči na balkoně.
  • Umělý vánoční stromek – vyrobený převážně z plastu. Může vypadat krásně a lze jej používat desítky let. Rozkládá se bohužel velmi dlouho, zato vám může sloužit každý rok.

Ať už si vyberete přírodní nebo umělý vánoční stromek, nezapomeňte ho hezky ozdobit. Poradíme vám, jak ozdobit vánoční stromek tak, aby vypadal nápaditě a vnášel do vašeho domova sváteční náladu.

Jak ozdobit vánoční stromek a jaké ozdoby vybrat?

Zdobení vánočního stromku je jedna z nejpříjemnějších částí příprav na Vánoce. Je to čas, kdy se celá rodina sejde u stromečku a ozdobí ho krásnými dekoracemi. Jak ale ozdobit vánoční stromek, aby vypadal stylově a elegantně? Jaké ozdoby vybrat?

Jak moderně ozdobit vánoční stromeček?

V tomto článku najdete všechny potřebné informace o zdobení vánočního stromku. Poradíme vám, jak vybrat správné ozdoby, v jakém pořadí je zavěsit a jak vytvořit jedinečné aranžmá. Představíme vám také nejmódnější trendy ve zdobení vánočních stromků pro rok 2023.

Jaké ozdoby vybrat?

Při výběru ozdob na vánoční stromek je vhodné řídit se vlastním stylem a vkusem. Pokud máte rádi klasiku, zvolte tradiční koule červené, zlaté a zelené barvy. Můžete také přidat dřevěné nebo slaměné ozdoby, které zvýrazní přírodní vzhled vánočního stromku.

Pokud chcete, aby váš stromeček vypadal originálněji, použijte dekorace neobvyklých tvarů a barev. Můžete také zvolit určitý motiv, třeba vánoční stromek ve skandinávském, rustikálním nebo glamour stylu.

V jakém pořadí věšet ozdoby?

Zdobení vánočního stromku je nejlepší začít rozmístěním světel. Ta zvýrazní ostatní dekorace. Pak můžete přidat největší ozdoby a nakonec ty menší a jemnější. Mějte také na paměti, že je vhodné ozdoby rozvěsit rovnoměrně po celém stromku. Nedávejte proto všechny dekorace na jedno místo.

Nejmódnější trendy ve zdobení vánočního stromku pro rok 2023/2024

Hledáte tipy, jak moderně ozdobit vánoční stromek? Nebo sníte o stromečku s klasickými ozdobami ve všech barvách duhy? Podívejte se na naše inspirativní tipy na vánoční stromek.

Letos budou převládat jednobarevné vánoční stromky, tedy stromky s ozdobami jedné barvy. Mezi nejmódnější odstíny patří bílá, zlatá a stříbrná.

ALT: Módní jednobarevné bílé a dřevěné ozdoby na vánoční stromek koupíte v Pepco

Oblíbené jsou také vánoční stromky v přírodním stylu zdobené dřevěnými a slaměnými dekoracemi, nebo šiškami. Z módy nevyšly ani klasické vánoční stromky s úpravou v červené a zlaté barvě.

Jak moderně ozdobit vánoční stromek?

V současné době v řadě prostor převládá minimalismus a jednoduché a nadčasové vánoční dekorace, které se skvěle hodí prakticky do každého interiéru – včetně skandinávského aranžmá, které je u nás mimořádně in. V prodejnách Pepco tak nemohou chybět koule, závěsné ozdoby a světýlka, které se perfektně hodí k minimalistickému vánočnímu stromku. Mezi dekorace patří nejen kulaté ozdoby, ale také ptáčci, lotosové květy, rampouchy s diamanty a různobarevná vánoční světýlka.

Strohým interiérům často dominují světlé barvy v čele s bílou. Jak ozdobit bílý vánoční stromek, případně jak ozdobit vánoční stromek do bíla, aby ladil s takovým interiérem? Je to jednoduché: použijte pouze bílé a případně stříbrné ozdoby. Větvičky stromku můžete také postříkat sněhem ve spreji.

Jak ozdobit vánoční stromek s využitím pohádkových motivů?

Kresba jednorožce dobyla svět. A to neplatí pouze pro svět dětí. Mýtické rohaté poníky si zamilovali i dospělí. Díky oblibě doplňků, oblečení a domácích dekorací s jednorožci se tento motiv objevil i na vánočních ozdobách. V prodejnách Pepco koupíte jemné koule na vánoční stromeček s jednorožcem v bílé barvě, nebo v růžovém odstínu s křidýlky. Ty lze doplnit stejně krásnými sadami závěsných ozdob ve tvaru srdíček, sobů, sněhových vloček, koulí se třpytkami a děrovaných vánočních dekorací. Některé obsahují i ozdoby s růžovými perličkami.

Vánoční ozdoby na stromeček ve stylu Disney Mickey Mouse od Pepco

Jak ozdobit malý vánoční stromek? Zvolte děrované vánoční ozdoby

Děrované vánoční dekorace mohou viset vedle elegantních zlatých a stříbrných ozdob, ale používají je především příznivci minimalistického přístupu. Tyto jemné ozdoby vypadají skvěle i na těch nejmenších stromcích. V prodejnách Pepco najdete prolamované koule, jemné hvězdy a vzdušné anděly. Jsou to naprosto úžasné drobnosti, které oslní všechny vánoční hosty.

Jak ozdobit vánoční stromek do klasického interiéru? Vsaďte na červenou.

Klasická červená barva na vánočním stromku nadchne i příznivce tradičních interiérů. Žádná jiná barva není s vánočním obdobím tolik spojována. V prodejnách Pepco jsme připravili kolekci vánočních dekorací, které jsou vhodné k ozdobení stolu, krbové římsy nebo okna, proto můžete obchod navštívit a vybrat si sváteční dekoraci: sněhovou kouli, vánočního skřítka, ponožku na dárky nebo jinou LED ozdobu, která potěší veselou barvou a tradičně vánočním tvarem. Mezi dekoracemi v červené barvě najdete také závěsné ozdoby ve tvaru sobů, hvězdiček a koule s krásnou mašlí.

Jaké je optimální pořadí při zdobení vánočního stromku?

Vánoční stromek s ozdobami ve zlaté, stříbrné a bílé barvě.

Při zdobení stromečku je dobré postupovat s mírou. Nechcete, aby byl váš vánoční stromek přeplněný ozdobami. Víte, v jakém pořadí nejlépe stromeček ozdobit? Pokud už stojí pevně na místě, které jste mu určili, můžete začít vánočními světýlky. To vám umožní rovnoměrně rozložit světelné řetězy a stabilně je upevnit ještě předtím, než na stromek zavěsíte koule a dalších ozdoby. Největší dekorace by měly být zavěšeny na spodních větvích stromku, menší prvky patří výše. Na vrchol stromečku můžete umístit hvězdu, špičku nebo jiný ozdobný prvek.

Pořadí můžete samozřejmě měnit, ale přidávat světla až na konec je poměrně riskantní – skleněné ozdoby byste pak mohli snadno shodit a zničit.

Infografika Pepco V jakém pořadí zdobit vánoční stromeček

Jaká světla na vánoční stromek vybrat?

Při výběru světel na stromek je dobré zvážit tyto aspekty:

  • Barva: světla na stromeček se dodávají v mnoha různých barvách, od klasické bílé a teplé bílé až po pestřejší barvy, jako je červená, zelená, modrá nebo žlutá. Zvolte barvu světel, která nejlépe odpovídá designu vašeho interiéru a vánočního stromku.
  • Typ světel: mohou být tradiční nebo LEDky. LED světla jsou energeticky úspornější a vydrží déle než tradiční.
  • Délka řetězu: délka světelného řetězu by měla odpovídat výšce vánočního stromku. Pro 180cm stromeček stačí světelný řetěz dlouhý asi 5 metrů.
  • Počet světel: počet světel závisí na tom, co upřednostňujete. Pokud chcete, aby byl váš stromek výrazně osvětlený, zvolte řetěz s větším počtem světel. Pokud naopak máte raději jemnější efekt, použijte řetěz s menším počtem světel.

Kolik světel vybrat podle výšky vánočního stromku?

Předpokládá se, že na každý metr výšky vánočního stromku by mělo být použito přibližně 300 světel. Znamená to tedy, že na 180cm stromek je potřeba přibližně 540 světel.

Pokud máte 180 cm vysoký vánoční stromeček, můžete zvolit 5 m dlouhý světelný řetěz s 540 LED světly. Takový světelný řetěz postačí k dobrému osvětlení stromku a vytvoření slavnostní nálady.

Kdy ozdobit vánoční stromek?

Podle tradice lze vánoční stromeček zdobit až na Štědrý den, avšak pro mnoho lidí je tento den ve znamení povinností a přípravy štědrovečerních pokrmů. Pokud chcete, můžete vánoční stromek ozdobit den předem. Ve skutečnosti neexistuje žádné pravidlo, které by určovalo, kdy stromeček zdobit – je to příjemná vánoční tradice, nikoli povinnost, kterou je nutno splnit do určitého data.

Tradice zdobení vánočního stromku celou rodinou je velmi krásná – je to čas, který můžete strávit společně a beze spěchu věšet na větve stromku oblíbené ozdoby.

Ozdoby na vánoční stromek: ozdoby, hvězdy a přívěsky

Jak vybrat ty nejlepší dekorace na vánoční stromek za dobrou cenu?

Vánoční stromeček plný barev, tvarů a vzorů, nebo jeden dominantní odstín a motiv? Názory na toto téma se liší: někdo dává přednost okouzlující změti rozmanitého designu, jiní volí spíše klidné a pravidelné aranžmá. Oběma skupinám se budou líbit hotové sady vánočních ozdob na stromeček z prodejen Pepco, které jsme sestavili podle určitého barevného provedení. Lze je totiž použít jako hlavní motiv i doplnit jimi pestřejší výzdobu vánočního stromku.

  • Můžete zvolit sadu ozdob na stromeček v prodejnách Pepco a místo jednotlivých ozdob a závěsných dekorací tak pořídit celý set. Hotové sady ozdob na vánoční stromek v prodejnách Pepco jsou vytvořeny podle určité barvy. Skvěle ozdobí každý vánoční stromek a nestojí moc peněz.
  • Pokud dáváte přednost nákupu jednotlivých ozdob a dalších dekorací, v prodejnách Pepco na vás čeká obrovská škála možností a široká nabídka dekorací nejrůznějších barev a stylů. V nabídce najdete závěsné dekorace ve stylu glamour – třeba ve tvaru sněhových vloček nebo rampouchů. Nabízíme také ozdoby v rustikálním designu – například dřevěné soby a vousaté skřítky. Najdete u nás i nejmódnější koule se třpytkami, sametové ozdoby a dekorace ve výrazných barvách.

Nejste si jisti, co zvolit? Navštivte svou prodejnu Pepco, prohlédněte si celou naši nabídku vánočních ozdob na stromeček a vyberte si dekorace, které vám udělají největší radost. Přejeme vám jen samé krásné rodinné chvíle u hezky ozdobeného vánočního stromku.