Obsah:

  1. Základy zdravé výživy - měli byste znát! 
  2. Zdravá strava přizpůsobená různým potřebám
  3. Výživa dětí a dospívajících - investice do zdravého vývoje
  4. Zdravá výživa pro dospělé - prevence nemocí a udržování tělesné hmotnosti
  5. Výživa seniorů - pro zachování energie a vitality
  6. Jak plánovat zdravou stravu?

Co je to zdravé stravování? Jedná se o způsob stravování, který tělu dodává všechny potřebné živiny, vitaminy a minerály a zároveň zachovává pestrost vybraných potravin. Význam zdravé výživy pro celkové zdraví je nepopiratelný! Vyvážená strava má mimo jiné pozitivní vliv na naši náladu, schopnost soustředění a duševní rovnováhu. 

Základy zdravé výživy – měli byste znát! 

Zdravá strava je založena na správné vyváženosti denní stravy, která by měla poskytovat správný poměr základních živin. Klíčovým aspektem je poskytnout tělu vše, co potřebuje ke správnému fungování, a zároveň se vyvarovat nadbytku nebo nedostatku jakýchkoli prvků. 

Makronutrienty jsou základem každého typu stravy! 

  • Bílkoviny – nezbytné pro tvorbu a regeneraci svalové a kožní tkáně a produkci hormonů a enzymů. Mezi dobré zdroje bílkovin patří maso, ryby, mléčné výrobky, vejce, ale i luštěniny, ořechy a semínka.
  • Sacharidy – hlavní zdroj energie pro tělo. Vyplatí se vybírat komplexní sacharidy, jako jsou celozrnné obiloviny a ovoce, zelenina a luštěniny, které rovněž obsahují vlákninu podporující trávení.
  • Tuky – důležité pro zdraví mozku, srdce a kloubů. Vybírejte si zdravé tuky, které jsou obsaženy například v rybách, avokádu, ořeších, semínkách a v olivovém oleji.

Mikronutrienty jsou vitaminy a minerály, které jsou potřebné v menším množství, ale mají zásadní význam pro mnoho životně důležitých procesů a pro imunitní systém. Zdravá strava by měla zahrnovat různé druhy ovoce a zeleniny, které jsou bohatým zdrojem těchto látek.

Hydratace je stejně důležitá jako výběr správných potravin. Voda je nezbytná pro správné fungování organismu, mimo jiné podporuje trávení a odstraňování toxinů. Doporučuje se vypít nejméně 2 litry vody denně, i když toto množství se může lišit v závislosti na individuálních potřebách, fyzické aktivitě a klimatických podmínkách. 

Zdravá strava přizpůsobená různým potřebám

Výživové potřeby se mohou lišit v závislosti na věku a zdravotním stavu. Vhodná strava podporuje vývoj v mládí a pomáhá udržet zdraví a vitalitu v pozdějším věku.  

Infografika společnosti Pepco „Základy zdravé výživy“

Výživa dětí a dospívajících – investice do zdravého vývoje

Pro děti, které se nacházejí v období intenzivního růstu a vývoje, je zásadní zajistit dostatek kalorií a vyváženého množství živin. Strava by měla být bohatá na bílkoviny pro správný vývoj svalů a kostí, na sacharidy jako zdroj energie a na zdravé tuky, které jsou důležité pro vývoj mozku. Důležitý je také přísun vitamínů a minerálů, zejména vápníku (nezbytného pro silné kosti) a železa (pro podporu duševního vývoje). Ovoce a zelenina by měly tvořit důležitou součást jídelníčku a dodávat základní vitamíny, minerály a vlákninu.

Zdravá výživa pro dospělé – prevence nemocí a udržování tělesné hmotnosti

Strava dospělých by jim měla umožnit udržet si zdravou váhu, předcházet chronickým onemocněním a dodávat jim energii potřebnou k tomu, aby mohli čelit každodenním výzvám. Správně vyvážená strava by se měla skládat z ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, libových bílkovin a zdravých tuků. Omezení zpracovaných potravin, výrobků s vysokým obsahem tuku a cukru může pomoci předcházet srdečním onemocněním, cukrovce 2. typu a některým typům rakoviny. Pravidelné stravování a kontrola porcí pomáhají udržovat zdravý metabolismus.

Výživa seniorů – pro zachování energie a vitality

Metabolismus seniorů se zpomaluje a může se snížit schopnost vstřebávat některé živiny. V tomto životním období je důležité přizpůsobit stravu měnícím se potřebám organismu. Senioři mohou potřebovat více bílkovin, aby si udrželi svalovou hmotu a sílu, a méně kalorií, aby nepřibírali na váze. Strava bohatá na vlákninu pomáhá udržovat zdravé trávení. Je také vhodné dbát na dostatečnou hydrataci, protože pocit žízně s věkem klesá.

Jak plánovat zdravou stravu?

Mladá žena na pohovce jí ovocný salát

Plánování zdravé stravy je klíčem k udržení vyvážené stravy a může být jednodušší, než si myslíte! 

Zde je několik tipů, které Vám pomohou uspořádat a připravit si zdravá jídla na každý den:

  1. Naplánujte si jídlo na celý den/týden – tímto přístupem se vyhnete spontánnímu sahání po méně zdravých variantách, když nemáte dostatek času na vaření.
  2. Nakupujte podle seznamu – vytváření nákupních seznamů na základě plánovaného jídelníčku usnadňuje přípravu jídel a dodržování zdravého plánu. 
  3. Připravujte si jídla předem – některá jídla si můžete připravit předem, ušetříte tím čas a budete mít vždy po ruce zdravou variantu. Zkontrolujte, zda máte dostatek solidních nádob na hotové pokrmy nádoby na potraviny, které usnadňují jejich skladování a přenášení. V Pepco najdete široký výběr moderních nádob, obědových boxů a lahví. 

Dbejte na pestrost stravy. Zařazením různých druhů zeleniny, ovoce a celozrnných obilovin zajistíte svému tělu dostatek všech potřebných živiny a zdravé stravování nebude nudné!