Obsah:

  1. Jak sestavit zdravou snídani?
  2. Nápady na zdravou domácí snídani
  3. Chutná a výživná snídaně s sebou

Snídaně je často označována za nejdůležitější jídlo dne. A je to tak správně! Po nočním půstu dodá snídaně tělu základní živiny a nastartuje metabolické a energetické procesy nezbytné pro správné fungování. Zdravá snídaně je jídlo, které je správně vyvážené z hlediska makronutrientů, bohaté na bílkoviny a sacharidy a plné vitamínů a minerálů. 

Zjistěme, proč je snídaně tak důležitá a jak ji sestavit, abychom z ní měli maximální užitek.

Jak sestavit zdravou snídani?

Zdravá snídaně by měla obsahovat správně vyvážený poměr makroživin, tj. bílkovin, sacharidů a tuků, a také správné množství vlákniny a vitaminů.

  • Bílkoviny jsou nezbytné pro stavbu a regeneraci tkání a pro fungování imunitního systému. Mezi vhodné zdroje bílkovin k snídani patří například vejce, přírodní jogurt, tvaroh, odtučněný sýr a rostlinné alternativy, jako je tofu nebo rostlinné jogurty.
  • Sacharidy dodávají tělu energii potřebnou pro jeho fungování. Zdravými zdroji sacharidů jsou především celozrnné výrobky, jako jsou ovesné vločky, celozrnný chléb a cereálie. Poskytují také vlákninu, která podporuje trávení a dodává pocit sytosti.
  • Tuky, zejména nenasycené, jsou důležité pro správnou funkci mozku a srdce. Dobrou volbou k snídani je avokádo, ořechy, semínka a olivový nebo lněný olej jako přísada do salátů nebo sendvičů.
  • Vláknina hraje klíčovou roli při zdravém trávení a pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Najdete ji v ovoci, zelenině, celozrnných obilných výrobcích a semínkách jako jsou lněná semínka a chia.
  • Vitamíny jsou nezbytné pro celkové zdraví a pohodu. Snídani bohatou na vitamíny lze zajistit tak, že do jídelníčku zařadíte čerstvé ovoce a zeleninu, například bobuloviny, jahody, pomeranče nebo špenát.

Správně vyvážená snídaně se všemi těmito složkami dodává tělu energii na celé dopoledne, podporuje soustředění a pomáhá udržet zdravou tělesnou hmotnost.

Množství jednotlivých makroživin v dopoledním jídle závisí především na kalorické potřebě každého jedince. Nejčastěji se používá následující procentuální rozdělení: 30 % bílkovin, 50 % sacharidů a 20 % tuků, což znamená, že denní kalorická potřeba je pokryta z 30 % bílkovinami, z 50 % sacharidy a z 20 % tuky. 

Infografika společnosti Pepco „Co si dat k snídani?"

Upozornění! Poměry se mohou u různých lidí lišit, například u těch, kteří drží redukční nebo eliminační dietu, nebo u těch, kteří sledují specifické tréninkové cíle! 

Nápady na zdravou domácí snídani

Příprava zdravé a chutné snídaně nemusí být vůbec časově náročná! Předkládáme Vám několik receptů na snídaně, které vyhovují různým dietním požadavkům.

Snídaně bohaté na bílkoviny:

  1. Míchaná vejce se zeleninou: rozšlehejte 2-3 vejce, osolte, opepřete a smíchejte s oblíbenou zeleninou, například se špenátem, rajčaty nebo houbami. Smažte na pánvi s trochou olivového oleje, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
  2. Proteinový koktejl: v mixéru rozmixujte odměrku rostlinné nebo syrovátkové bílkoviny, banán, hrst špenátu, lžíci arašídového másla a sklenici rostlinného nebo kravského mléka.

Snídaně bohaté na sacharidy:

  1. Ovesné vločky: uvařte ovesné vločky v mléce nebo ve vodě a přidejte špetku skořice. Po uvaření přidejte čerstvé ovoce (například borůvky nebo banány) a lžíci medu nebo javorového sirupu, zvýšíte tak sladkost pokrmu.
  2. Celozrnné avokádové toasty: opečený celozrnný chléb namažte rozmačkaným avokádem, osolte, opepřete a posypte plátky rajčat nebo natvrdo uvařeným vejcem.

Dokonale vyvážená snídaně:

  1. Jogurt s ovocem a ořechy: do misky přírodního jogurtu přidejte nakrájené ovoce, například jablko nebo hrušku. Jogurt s ovocem posypte hrstí směsi ořechů.
  2. Sendviče z celozrnného chleba s humusem a zeleninou: na plátky celozrnného chleba namažte humus, přidejte plátky okurky, rajčata a několik listů salátu.

Nezapomeňte, že o chutnosti jídla rozhoduje také způsob jeho servírování! Podívejte se na elegantní talíře a mísy u společnosti Pepco, které jsou ideální pro podávání snídaně. 

Chutná a výživná snídaně s sebou

Stůl se zdravými produkty: ovoce, zelenina, ovesné vločky

Rychlé tempo moderního života a rána plná povinností nemusí znamenat, že se vzdáte zdravé snídaně. Stačí se zásobit pevné nádoby na potraviny a připravit si jídlo den předem. 

Jako zdravá snídaně s sebou se hodí například čerstvá zelenina s humusem v obalu, domácí jogurt s müsli a ovocem, sendviče z celozrnného chleba s libovým masem a domácí energetické tyčinky z ovesných vloček a ovoce. Obě varianty jsou nejen zdravé, ale také praktické, protože Vám umožní vzít si snídani s sebou a sníst ji kdekoli. Díky těmto nápadům na snídani s sebou si i ti nejvíce zaneprázdnění mohou dopřát zdravý a chutný začátek dne.