Obsah:

  1. Těhotenský kalendář po jednotlivých trimestrech a týdnech
  2. První trimestr – prvních 12 týdnů těhotenství
  3. Druhý trimestr – 14 následujících týdnů těhotenství
  4. Třetí trimestr – poslední týdny těhotenství
  5. Příprava na narození dítěte 

Těhotenství je v mnoha ohledech jedinečné. Je to nejen doba čekání na narození dítěte, ale také fáze obrovských změn v těle ženy. Náš těhotenský kalendář vás s touto oblastí blíže seznámí. Informace, které obsahuje, vám umožní sledovat aktuální změny a vědomě se připravit na porod a následnou péči o miminko.

Těhotenský kalendář po jednotlivých trimestrech a týdnech

Těhotenství trvá 9 měsíců, které jsou rozděleny do 3 trimestrů nebo 41 týdnů. Níže najdete klíčové informace o tom, k jakým změnám dochází v různých fázích těhotenství.

První trimestr – prvních 12 týdnů těhotenství

  • Vývoj embrya začíná ve třetím týdnu těhotenství. Jak je to možné? Těhotenství se počítá od prvního dne poslední menstruace. 
  • Ve třetím týdnu těhotenství dochází k oplodnění a uhnízdění embrya v děložní sliznici. Přestože velikost embrya v této fázi nepřesahuje půl milimetru, v těle ženy už začínají probíhat hormonální změny.
  • V následujících týdnech prvního trimestru je nutné podstoupit gynekologická vyšetření, která potvrdí těhotenství, a také o sebe pečovat. 
  • Ve druhé polovině prvního trimestru se mohou objevit různé těhotenské potíže: nevolnost, pocit nateklých prsou, ospalost. V této fázi se již vyvíjejí životně důležité orgány dítěte a začíná mu bít srdíčko. 

První trimestr těhotenství je doba, kdy je vhodné o sebe pečovat, navštěvovat gynekologa ve stanovených termínech, podstupovat předepsaná vyšetření a pozvolna plánovat výbavu pro miminko. Důležité je, že k tomuto účelu nejsou zapotřebí obrovské finanční prostředky. Kojenecké potřeby najdete za vynikající ceny v prodejnách Pepco.

Infografika Pepco: Co koupit těhotné ženě?

Druhý trimestr – 14 následujících týdnů těhotenství

V druhém trimestru těhotenství dochází k dynamickému vývoji plodu. Mezi třináctým a šestnáctým týdnem těhotenství je dokonce možné cítit pohyby dítěte. Obvykle do dvacátého týdne těhotenství je také možné na ultrazvuku určit pohlaví dítěte. 

Během druhého trimestru těhotenství dochází v těle ženy k dalším změnám. Může se zvýšit chuť k jídlu, mnoho žen také pociťuje bolesti zad v důsledku rostoucího břicha a tělesné hmotnosti. V tuto chvíli je vhodné již nosit pohodlné oblečení – včetně těhotenského. Tehdy se vám mohou hodit příjemné teplákové soupravy, legíny a pletené šaty.

Třetí trimestr – poslední týdny těhotenství

Rostoucí dítě se dále vyvíjí a již začíná otevírat oči. Kolem 31.–34. týdne těhotenství může být dítě již v porodní poloze. Přibližný termín porodu připadá na 40.–41. týden těhotenství, ale hodně záleží na individuálních okolnostech. Proto je dobré mít již v této fázi sbalenou tašku do porodnice – pokud se ukáže, že porod začne dříve, budete na něj připravena.

Pokročilé těhotenství je obvykle velmi znát. Tělo ženy je výrazně změněno – větší břicho může způsobovat potíže při předklonu. Je to vhodná doba na to, abyste trochu zpomalila, odpočívala a postarala se o svou duševní pohodu. Je dobré už zapracovat na dokončení výbavy a všeho, co má být součástí dětského pokoje. Za těmito nákupy nemusíte jezdit daleko a utrácet za ně hodně peněz. V prodejnách Pepco najdete deky a přehozy, kojenecké potřeby, dětské oblečení a řadu dalších věcí, které se hodí k péči o miminko. 

Příprava na narození dítěte 

Těhotná žena drží na břiše dětské boty

Někdo začíná sestavovat výbavičku pro miminko už na začátku těhotenství. Jiní to odkládají téměř na poslední dny těhotenství. Ve skutečnosti je těžké říci, kdy je nejlepší doba na nákup dětských doplňků, oblečení, postýlky nebo kolébky. Důležité je zařídit to v době, která vám vyhovuje, a s dostatečným předstihem, abyste do porodu vše stihli. 

Pepco má široký výběr pro kojence a děti, ale také pro těhotné ženy. Využijte naší nabídku a doplňte si šatník na celé těhotenství. V našem sortimentu na vás čekají pohodlné dámské tepláky, legíny, trička, spodní prádlo pro kojící ženy a mnoho dalšího. Pokud potřebujete také pantofle a župan do porodnice, najdete je v našich prodejnách, a to za velmi příznivé ceny. Těhotenství je i tak spojeno s velkými výdaji, proto není dobré přeplácet za věci, které budete potřebovat jen na chvíli, jako je výše zmíněné těhotenské oblečení nebo novorozenecké oblečení, ze kterého dítě stejně rychle vyroste. Navštivte prodejny Pepco a doplňte výbavu pro těhotné a novorozence.