Tipy na jarní oběd – doma i v práci

Obsah:
Jaro je ideální doba pro lehká, svěží a barevná jídla, která dodají energii a zlepší náladu. Po těžkých a sytých jídlech, která jsme jedli v zimě, spolu se sluncem přichází chuť na něco lehčího – křupavou zeleninu, voňavé bylinky a jednoduché recepty na pokrmy, které lze rychle připravit doma a vzít si je s sebou do práce. Připravili jsme pro vás inspirativní tipy na jarní jídla, která jsou chutná a snadno se dají zabalit do svačinové krabičky. Podívejte se, jak si během pár chvil můžete připravit oběd plný živin, který vám dodá energii na zbytek dne.
Tip na jarní oběd – čerstvé suroviny a jednoduché recepty
Jaro je ideální období, kdy můžete do svého jídelníčku zařadit více lehkých a sezónních surovin. Díky čerstvé zelenině a voňavým bylinkám může být oběd výživný a zároveň plný chuti. Nemusí to být vůbec složité – k vytvoření rychlého a dobrého pokrmu stačí jen několik dobře vybraných produktů.
Je vhodné použít zeleninu, která roste na jaře. Ředkvičky, mladý špenát, hlávkový salát nebo pažitka nejen obohatí chuť pokrmů, ale také jim dodají křupavost a svěžest. Mezi skvělé tipy na jarní oběd patří:
- Vrstvené saláty – stačí smíchat grilované kuřecí maso nebo tofu se směsí salátů, avokádem a lehkou zálivkou na bázi olivového oleje a citronu.
- Jarní frittata se zeleným hráškem, chřestem a kozím sýrem. Tento pokrm lze připravit předem a jíst studený nebo jej mírně ohřát těsně před podáváním.
- Celozrnné wrapy s humusem, pečeným batátem a čerstvou zeleninou.
Jarní oběd může být také lehký, ale výživný – například v podobě studené polévky z mladé červené řepy nebo jemného salátu s kuskusem, fetou a grilovanou zeleninou. Pokud máte rádi rychlá řešení, připravte si obědové misky ve stylu buddha bowl, kde základem budou jáhly nebo quinoa a jako příloha poslouží čerstvá zelenina, grilované tofu a dýňová semínka.
Oběd do práce – rychlé a zdravé recepty vhodné na jaro
Jarní oběd do práce by měl být lehký, sytý, ale především se musí dát snadno sbalit. Je vhodné vybírat pokrmy, které dobře zvládají přepravu, neztrácejí chuť po několika hodinách a lze je rychle ohřát v mikrovlnné troubě. Co doporučujeme?
- Těstoviny primavera se zeleninou a pestem. Celozrnné těstoviny v kombinaci s grilovanou cuketou, chřestem a cherry rajčátky chutnají skvěle teplé i studené. Lze jej smíchat s domácím bazalkovým nebo koprovým pestem.
- Rýže s pečeným lososem a zeleným hráškem. Lehký základ tvoří hnědá nebo jasmínová rýže, zatímco losos pečený na bylinkách a křupavý hrášek vytvoří nejen chutné, ale i zdravé jídlo. Stačí je na minutu ohřát v mikrovlnné troubě a můžete si vychutnat teplý a výživný oběd.
- Zeleninový guláš s cizrnou (nejen pro milovníky rostlinné kuchyně). Jeho jarní verzi s cuketou, paprikou, rajčaty a voňavým kořením lze dobře zkombinovat s jáhly nebo celozrnným kuskusem. Tento pokrm chutná dobře i po několika hodinách a zachovává si svou strukturu, takže se při ohřevu nezmění v tuhou hmotu.
- Jarní omeleta se zeleninou. Lze ji připravit na pánvi, nakrájet na kousky a zabalit do krabičky. Po ohřátí zůstává i nadále nadýchaná, a přidaný špenát, ředkvičky a feta jí dodávají lehkost.
- Placičky z cukety a mrkve. Jsou křehké, snadno se ohřívají a skvěle chutnají s jogurtovým dipem na bázi kopru a česneku.
Nejlepší nádoby na oběd
Dobře zvolená nádoba na oběd se hodí pro pohodlnou přepravu a skladování jídla. Měla by být vzduchotěsná, snadná na čistění a vhodná pro typ potravin, které si berete do práce. Pokud jídlo často ohříváte, dobrou volbou jsou skleněné nádoby s tepelně odolným víkem. Některé plastové obaly jsou vhodné i pro ohřev potravin v mikrovlnné troubě.
Pro pokrmy s omáčkou se hodí nádoby s několika přihrádkami nebo s dodatečným těsněním, které zabrání vylití obsahu. Pokud máte rádi saláty, je dobré zvolit modely s odděleným prostorem pro dresink – zelenina tak zůstane svěží a křupavá. Termosky se zase hodí pro ty, kdo chtějí udržet teplotu jídla po několik hodin – například polévky, dušená jídla a pokrmy připravované v jednom hrnci.
Tipy na jarní oběd – shrnutí
Jarní oběd by měl být lehký, výživný a plný čerstvých surovin. Vrstvené saláty, lehké těstoviny, wrapy nebo pečená zelenina jsou rychlá a zdravá jídla, která vám dodají pozitivní energii na zbytek dne. Aby se jídlo pohodlně přepravovalo, je vhodné zvolit správnou nádobu podle vašich potřeb – lehkou, ve které lze pokrm ohřívat, vzduchotěsnou a s odpovídajícím počtem přihrádek.
Proč se vyplatí nakupovat v Pepco?