Obsah:

  1. Navrhněte jídelnu od základů
  2. Dekorace, doplňky a nádobí do jídelny
  3. Barva a styl jídelny – inspirace
  4. Stůl a židle – srdce každé jídelny
  5. Jak vybrat jídelní stůl? 
  6. Jak vybrat jídelní židle?
  7. Osvětlení jídelny – funkčnost a příjemná atmosféra

Při zařizování jídelny je nutno promyslet řadu aspektů, od výběru vhodného nábytku přes osvětlení až po dekorativní prvky a doplňky. Správným uspořádáním tohoto prostoru vytvoříte místo, které je nejen maximálně praktické, ale také útulné a inspirativní. Podívejte se na naše tipy do jídelny a vytvořte místo pro rodinné stolování. 

Navrhněte jídelnu od základů

Rozvržení jídelního prostoru je klíčový krok k vytvoření funkčního a příjemného místa, kde společně jíte. Jak určit dostupný prostor a přizpůsobit mu vybavení?

  1. Pečlivě si změřte prostor určený pro jídelnu. Vezměte v úvahu nejen podlahovou plochu, ale také výšku stropu, umístění dveří a oken a případné další pevné prvky, jako je krb nebo výklenek.
  2. Zvažte, jak velkou skupinu lidí chcete u stolu pravidelně hostit. Bude jídelna sloužit hlavně k rodinnému stolování nebo k větším oslavám?
  3. Navrhněte optimální rozmístění nábytku. Ujistěte se, že je kolem stolu dostatek místa na židle – mezi okrajem stolu a stěnou by mělo být alespoň 90 cm místa (aby bylo možné snadno stát a sedět) a vzdálenost mezi židlemi by měla být nejméně 60 cm (počítáno od středů židlí). 
  4. Pokud plánujete umístit do jídelny další nábytek, například skřínku na nádobí nebo komodu, nezapomeňte před nimi nechat dostatek prostoru – dvířka a zásuvky by se měly volně otevírat

Nezapomeňte, že použitím zrcadel, vhodného osvětlení a světlých barev můžete prostor opticky zvětšit, takže jídelna bude vypadat větší a otevřenější.

Infografika Pepco o elegantní jídelně

Dekorace, doplňky a nádobí do jídelny

Nejdříve vyberte závěsy a koberce, které budou s jídelnou barevně a stylově ladit. Mezi dekorace, které dodají interiéru styl, patří svícny, svíčky a živé rostliny. 

Na jídelní stůl můžete položit ubrusy, běhouny a podložky

  • ubrusy – ideální k vytvoření elegantního vzhledu stolu pro zvláštní příležitosti. Zvolte materiál, který lze snadno čistit a odpovídá stylu jídelny.
  • běhouny a podložky – představují skvělé řešení pro každodenní použití, dodají jídelně barevný nádech a ochrání desku stolu. 

Nádobí je klíčovým vybavením každé jídelny. Pořiďte si hrnky a šálky, talíře a příbory, které budou dobře ladit se stylem interiéru a zapadnou do vkusu členům domácnosti. Je také dobré mít po ruce praktické servírovací nádobí, jako jsou prkénka na sýr, džbány a misky. 

Nezapomeňte, že dekorace a doplňky by měly jídelnu doplňovat, nikoli v ní převládat. Vybírejte je střídmě a tak, aby ladily a abyste vytvořili ucelený a hezký interiér.

Barva a styl jídelny – inspirace

Volba správného stylu a barevného provedení je nedílnou součástí zařizování jídelny, která má významný vliv na atmosféru a ráz této místnosti. 

Mezi nejoblíbenější styly patří moderní, skandinávský a rustikální. Jídelna v moderním stylu je charakteristická svými čistými liniemi, minimalismem a převážně neutrálním barevným provedením. Skandinávský styl perfektně kombinuje praktický přístup a přirozenou krásu. Převládají zde světlé pastelové barvy, přírodní dřevo a jednoduché, avšak elegantní tvary. Rustikální styl je ideální pro milovníky hřejivého a tradičního designu. Tomuto stylu dominují přírodní materiály, jako je dřevo, ratan, proutí a kámen, a teplé, zemité barvy s barevnými prvky. 

Barvy v interiéru vytvářejí atmosféru. Světlé a teplé barvy mohou jídelnu zútulnit, zatímco chladné tóny a šedá působí moderně a elegantně. Vyplatí se experimentovat s kontrastem a vyvážením barev. Například tmavý nábytek může vypadat působivě na pozadí světlých stěn, zatímco barevné doplňky mohou oživit neutrální prostor. Nezapomeňte na to, aby barevné řešení jídelny ladilo se zbytkem domu a vytvářelo soudržný celek a harmonické propojení místností.

Stůl a židle – srdce každé jídelny

Stůl a šedé židle v moderní jídelně v bytě

Klíčem k pohodlné a prakticky zařízené jídelně je samozřejmě správně zvolený stůl a židle. 

Jak vybrat jídelní stůl? 

Velikost stolu zvolte podle velikosti jídelny a počtu osob, které obvykle doma hostíte. Nezapomeňte nechat kolem stolu dostatek prostoru – je velmi důležité, abyste mohli židle volně odsunout a bylo možné se snadno pohybovat kolem stolu

Tvar stolu by měl ladit s tvarem jídelny. Kulaté stoly jsou ideální pro menší prostory a jsou vhodné pro konverzaci, zatímco obdélníkové stoly se lépe hodí do větších místností. Výběr materiálu závisí na stylu interiéru a atmosféře, jakou chcete vytvořit. Dřevěné stoly působí teple a přirozeně, skleněné stoly dodávají lehký a moderní vzhled, a kovové stoly dodávají místnosti industriální nádech.

Jak vybrat jídelní židle?

Zvolte pohodlné židle s ergonomickými sedáky a opěradly. Židle byste měli přizpůsobit stylu stolu a jídelny jako celku – můžete sladit materiál a barvy nebo vytvořit zajímavý kontrast. Ujistěte se, že židle mají správnou výšku – v ideálním případě by mezi deskou stolu a sedákem židle mělo být asi 30–40 cm místa. Dbejte také na jejich kvalitu a povrchovou úpravu, která ovlivní, jak snadné bude udržování židlí v čistotě. 

Osvětlení jídelny – funkčnost a příjemná atmosféra

V malé jídelně stačí použít hlavní osvětlení v podobě závěsného svítidla (nejlépe ve výšce přibližně 75–90 cm nad stolem) nebo lustru. Tento typ osvětlení poskytuje silné, avšak rozptýlené světlo, které účinně osvětluje celý prostor. Do většího interiéru je vhodné pořídit několik světelných zdrojů, které budou účelné a vytvoří příjemnou atmosféru. Kromě hlavního osvětlení se v interiérech může objevit také akcentní osvětlení (např. lampové panely, LED pásky, svícny) a funkční osvětlení (např. stolní lampy na komodě nebo bodová svítidla v podobě nástěnných lamp). 

Nezapomeňte, že osvětlení by mělo být rozmístěno tak, aby rovnoměrně osvětlovalo celý prostor a zabránilo vzniku stínů a oslňujících světelných bodů.

Nezapomeňte, že vaše jídelna by měla odrážet váš styl a potřeby. Ať už dáváte přednost minimalistickému přístupu, nebo opulentní výzdobě, je důležité vytvořit prostor, který bude vhodný pro společné stolování a rozhovory. Perfektně zvolený nábytek, osvětlení a dekorace mohou jídelnu proměnit v srdce domova, kde se rodina a přátelé mohou scházet a užívat si společné chvíle.