Obsah:

  1. Co s sebou vzít na piknik k jídlu a pití?
  2. Organizace pikniku

Odpočinkový piknik je úžasný nápad, který můžete uskutečnit na vlastní zahradě, v parku nebo na lesní mýtině. Ať už chcete piknik uspořádat kdekoli, nezapomeňte si připravit nějaké pohoštění. Jaké jídlo s sebou vzít na piknik? Jaké nápoje připravit a co dalšího by se ještě mohlo hodit?

Co s sebou vzít na piknik k jídlu a pití?

Jídlo na pikniku nemusí být příliš složité, ale nemělo by být ani úplně obyčejné – piknik přeci jenom spočívá hlavně v myšlence jídla, které si dopřejete hezky venku.

Recepty na piknikové dobroty:

  • Sendviče, bagely nebo bagety – snadno je připravíte doma a pak je jen zabalíte do piknikového koše. Můžou být různé, od jednoduchých sendvičů se salátem, šunkou, sýrem a rajčetem až po luxusnější bagely s hummusem, klíčky a avokádem. Důležitá je kvalita výrobků (například chléb by měl být vždy čerstvý) a dobré složení surovin.
  • Tortilly – svou jednoduchostí jsou na piknik přímo ideální. Připravte si je předem a pak je jen jednoduše vezměte s sebou. Můžete si připravit tortillu s bylinkovým sýrem, lososem a křupavým ledovým salátem. Dalším nápadem je tortilla potřená ajvarem, s kousky smažené klobásy a kimči. Vyzkoušet můžete i tortillu s grilovaným kuřecím masem, česnekovou omáčkou a míchaným salátem.
  • Talíř plný dobrot – například různých druhů sýrů, uzenin, ořechů a různých dalších příloh, jako jsou olivy, cherry rajčátka a okurky.
  • Pomazánky a dipy – připravte si předem hummus, tzatziki a guacamole. Přineste si s sebou taky zeleninu nakrájenou na delší nudličky (papriku, řapíkatý celer, oloupanou mrkev) a tyčinky grissini, nachos a další dobroty k namáčení v pomazánkách a dipech.
  • Limonáda nebo ovocný čaj – takové nápoje na letním pikniku rozhodně nesmí chybět. Limonádu i čaj si nejsnáze připravíte sami doma a vezmete si je s sebou na piknik v lahvích nebo speciální nádobě s kohoutkem. K přípravě limonády stačí několik citronů, voda a cukr. Pro zpestření můžete použít i limetky. Uvařte oblíbený sypaný nebo porcovaný čaj a přidejte do něj ovocnou šťávu.
  • Káva – můžete ji vzít s sebou v termosce, aby si udržela správnou teplotu.
  • Perlivé nápoje a ovocné šťávy – můžou hravě zpestřit piknik. Sycené nápoje, toniky a perlivé vody různých příchutí jsou vynikajícím prostředkem k zahnání žízně, zatímco ovocné šťávy dodávají vitamíny a živiny.

Všechna jídla na piknik je nejlepší uvařit nebo částečně připravit doma a pokrmy a nápoje zabalit do přiměřeně velkých nádob. K tomu se ideálně hodí nádoby na potraviny a nápoje Pepco.

Organizace pikniku

Piknikový koš na romantickou večeři na pláži u řeky.

Úspěšné venkovní posezení závisí na mnoha věcech. Rozhodující může být počasí, ale stejně důležité je vybrat vhodné místo, zvolit dobrý čas a vzít si s sebou to nejdůležitější.

Na co při plánování pikniku nezapomenout:

  • Kontrola předpovědi počasí – jak s dostatečným předstihem, tak den před piknikem.
  • Výběr vhodného místa – pikniky nejsou všude povoleny. Ujistěte se, že v parku nebo lese, kam se chystáte, to není zakázáno.
  • Sbalení nezbytností – piknik není jen o dobrém jídle!

Infografika Pepco s tipy na hry, které si lze zahrát na pikniku.

Co si vzít s sebou na piknik (kromě jídla)?

  • Deka – piknik si lze jen těžko představit bez deky. Může to být speciální pikniková deka, která odolá vlhkosti a nečistotám. Pokud ji však nemáte, budou se hodit i jiné deky a přehozy – nejlépe v tmavší barvě.
  • Nádobí a příbory– venkovní podmínky neznamenají, že se musíte vzdát pohodlí. Aby společné jídlo pod širým nebem opravdu připomínalo piknik, je dobré ho podávat na talíři. Pokud se rozhodnete pro jednorázové nádobí, zvolte biologicky rozložitelné!
  • Ubrousky – nehody při jídle se stávají i těm nejpečlivějším lidem, proto je dobré mít vždy po ruce ubrousek na otření úst, brady nebo rukou.
  • Koš nebo pytel na odpadky – to je velmi důležité, protože se může stát, že koš na odpadky nebude k dispozici nebo bude přeplněný.
  • Ubrus – pokud toužíte po noblesnější atmosféře pikniku, vezměte si s sebou venkovní ubrus. Můžete ho položit na deku, a rozdělit tak prostor na místo pro sezení a místo pro podávání jídla.

Mnoho lidí si klade otázku, zda jsou piknikové koše skutečně praktické a nezbytné. Vše samozřejmě závisí na modelu takového koše a na jeho objemu a obsahu. Některé jsou nabízeny bez vnitřního vybavení, ale většina z nich má taky integrované přihrádky nebo držáky na talíře a příbory – toto vybavení je pak často i součástí piknikového koše.

Pokud rádi pořádáte pikniky a často stolujete venku, jistě se vám bude hodit piknikový koš, vhodně velká deka, nádoby na jídlo a podobné doplňky. Naštěstí se dá takové vybavení sehnat za přívětivou cenu.