Obsah:

  1. Klíčové zásady navrhování kuchyně
  2. Kuchyňské vybavení - co potřebujete, abyste mohli s chutí vařit?
  3. Jak vybíráte talíře, misky a další nádobí?
  4. Ploché a hluboké talíře a misky a mističky
  5. Porcelánové, keramické nebo skleněné servírovací nádobí – jaké si vybrat?
  6. Vsaďte na sadu! Proč se vyplatí investovat do sady nádobí?
  7. Dózy na potraviny a nápoje – bezpečné a pohodlné skladování potravin
  8. Kuchyňské doplňky? Tyto věci nesmí ve Vaší kuchyni chybět!

V moderní kuchyni se skvělý design snoubí s funkčností. Správné uspořádání interiéru, technologicky vyspělé spotřebiče a vynikající kvalita nádobí a doplňky jsou tím nejlepším receptem na kuchyň, ve které je radost připravovat jídlo. Jak vytvořit krásnou a praktickou kuchyň v moderním stylu? Poradíme!

Klíčové zásady navrhování kuchyně

Při navrhování moderní kuchyně je třeba sáhnout po robustních materiálech a inovativních řešeních, která se promítnou do estetiky i funkčnosti interiéru. 

Zde jsou hlavní zásady, které Vám pomohou vytvořit dokonalý kuchyňský prostor.

  • Ergonomické uspořádání kuchyně by mělo usnadňovat každodenní činnosti spojené s přípravou pokrmů, vařením a úklidem. Zamyslete se nad správným počtem a uspořádáním skříněk a spotřebičů tak, aby byly snadno přístupné a pohodlně se používaly. Pokud si nedokážete představit život bez kávy, vytvořte si kávový koutek, kde budete mít veškeré příslušenství po ruce. 
  • Výběr povrchových materiálů je pro zachování vizuální vyváženosti Vaší moderní kuchyně zásadní. Hledejte materiály, které jsou odolné, snadno se udržují v bezvadné čistotě a jsou atraktivní. Nejoblíbenějšími volbami pro moderní kuchyni jsou nerezová ocel, sklo, vysoce kvalitní laminát nebo přírodní kámen. 
  • Rozdělte kuchyň na praktické zóny: pro přípravu, vaření, skladování a mytí nádobí. Díky tomu bude prostor ergonomičtější a maximálně funkční. Nezapomeňte také na vhodné osvětlení každé zóny, což zvýší pohodlí a bezpečnost při práci v kuchyni. 

Nezapomeňte, že klíčem k dokonalé kuchyni je najít rovnováhu mezi estetikou a praktičností. Moderní kuchyně je také místnost, která je přesně přizpůsobena potřebám členů domácnosti – analyzujte své potřeby již ve fázi návrhu uspořádání, aby bylo možné ji personalizovat a přizpůsobit individuálním očekáváním.  

Kuchyňské vybavení – co potřebujete, abyste mohli s chutí vařit?

Otevřená kuchyňská skříňka s kořením uspořádaným ve sklenicích

Aby bylo vaření příjemné a efektivní, je důležité mít správné kuchyňské vybavení. Kde začít? Od hrnců a pánví, samozřejmě! 

Výběr správných hrnců a pánví je pro efektivní vaření zásadní. Je důležité, aby byly kompatibilní s typem Vašeho sporáku. Například pro indukční vařiče potřebujete nádobí s magnetickým dnem a pro plynové vařiče je ideální těžší nádobí, které rovnoměrně rozvádí teplo. Je dobré mít několik pánví – různých velikostí a typů, například teflonovou na potraviny, které se snadno přichytávají, a litinovou na smažení při vysokých teplotách. Při sestavování sady hrnců a pánví vybírejte nádobí z nejkvalitnějších materiálů, které nereagují s potravinami.

Synonymem moderní kuchyně jsou inovativní spotřebiče, které usnadňují vaření. Mixéry, tyčové mixéry, vaflovače, topinkovače, horkovzdušné fritézy a grily jsou spotřebiče, které výrazně zkracují dobu přípravy jídla a usnadňují přípravu i těch nejsložitějších pokrmů. Za zvážení stojí také nákup multifunkčních spotřebičů, jako jsou multifunkční kuchyňské roboty, které v sobě spojují funkce několika spotřebičů, čímž šetří nejen Váš čas, ale i místo v kuchyni.

Správné kuchyňské vybavení může z přípravy jídla udělat jednoduše příjemný zážitek. Výběr hrnců a pánví a konkrétních spotřebičů závisí na individuálních potřebách a stylu vaření.

Jak vybíráte talíře, misky a další nádobí?

Výběr talířů, misek a dalšího je důležitým aspektem vybavování kuchyně, který určuje praktičnost vybavení a ovlivňuje estetiku podávaných jídel. Jak kompletovat sadu nádobí do kuchyně? 

Ploché a hluboké talíře a misky a mističky

Různé typy talířů a misek jsou v každé kuchyni pro podávání různých pokrmů nezbytné. Ploché talíře jsou ideální pro servírování většiny pokrmů, od hlavních jídel až po drobné občerstvení. Hluboké talíře jsou nepostradatelné při servírování polévek a jiných tekutých pokrmů, protože zajišťují, že omáčky a vývary zůstanou na talíři. Misky jsou pak všestranně použitelné – od malých, které jsou ideální na předkrmy a omáčky, až po velké, ideální na saláty nebo těstovinová jídla. Výběr správného nádobí závisí na typu a stylu podávaného jídla.

Kuchyňské náčiní ve výsuvné skříňce

Porcelánové, keramické nebo skleněné servírovací nádobí – jaké si vybrat?

Vaše talíře a misky mohou být vyrobeny z různých materiálů. Mezi nejoblíbenější patří porcelán a keramika nebo sklo. Jaké jsou vlastnosti těchto materiálů?

  • Porcelán je při prostírání stolu symbolem elegance a tradice. K dispozici je především v elegantní bílé barvě a s jemným zdobením – je ideální jak pro každodenní stolování s blízkými, tak pro zvláštní příležitosti, jako jsou vánoční obědy nebo narozeninové večeře. S porcelánem je třeba zacházet opatrně a umývat jej šetrně v ruce!  
  • Keramika – je odolnější proti rozbití než porcelán a obvykle je také silnější a těžší. Keramika je k dispozici v široké škále vzorů a barev, které se hodí ke každému stylu kuchyně. Je to skvělá volba pro každodenní, ale i formálnější jídla. Většinu keramických talířů a misek lze mýt v myčce nádobí – vždy si však ověřte doporučení výrobce. 
  • Sklo – univerzální materiál, který se hodí do každého typu interiéru. Sklo se snadno čistí a atraktivně prezentuje potraviny. Skleněné nádobí je také odolnější proti poškrábání a změně barvy než jiné materiály. Velkou výhodou skleněného nádobí je, že je lze mýt v myčce nádobí. 

Vsaďte na sadu! Proč se vyplatí investovat do sady nádobí?

Nákup kompletních sad nádobí je skvělým způsobem, jak zajistit estetickou jednolitost Vaší kuchyně a jídelny. Sady nádobí, které jsou sladěné vzorem a barvou, vytvářejí na stole harmonický a elegantní vzhled. Jsou také navrženy pro snadné skladování a mytí v myčce nádobí. Ideální servírovací souprava je taková, která je přizpůsobena individuálním potřebám a zvyklostem a počtu osob v domácnosti. 

Nezapomeňte, že nádobí je nejen funkční, ale také dekorativní prvek, takže se vyplatí vybrat takové kousky, které odrážejí Váš osobní styl a jednoduše zapadají do Vaší moderní kuchyně. 

Dózy na potraviny a nápoje – bezpečné a pohodlné skladování potravin

Žena stojící před skříní s roztříděnými kuchyňskými dózami a nádobami

Robustní dózy na potraviny a nádoby na nápoje kuchyně – usnadňují skladování a prodlužují čerstvost výrobků. Hodí se jak na uchovávání zbytků jídla, tak na balení obědů do práce nebo do školy. 

Samostatnou kategorií jsou elegantní dózy na sypké produkty, jako je káva, čaj, cukr nebo těstoviny. Můžete je umístit na kuchyňskou linku nebo na otevřené police – budou ozdobou Vaší kuchyně a Vy budete mít snadný přístup k jejich obsahu. 

Moderní dózy na potraviny mohou být vyrobeny z odolných plastů, nerezové oceli nebo elegantního skla. Vyberte si takové, které se hodí k dekoru Vaší kuchyně, jsou nepropustné a snadno se čistí. Dbejte také na jejich zdravotní nezávadnost, tj. na to, zda neobsahují škodlivé látky, které by mohly reagovat s potravinami.

Infografika Pepco: Co koupit do moderní kuchyně

Kuchyňské doplňky? Tyto věci nesmí ve Vaší kuchyni chybět!

Právě drobné detaily rozhodují o funkčnosti každé kuchyně. Při doplňování vybavení v této kategorii vsaďte na vysoce kvalitní kuchyňské doplňky, které se vyznačují odolností materiálů, ergonomií úchytů a moderním designem.

Zde je krátký seznam nejdůležitějších kuchyňských doplňků:

  1. Nože – vsaďte na sadu nožů, nejlépe v praktickém stojanu. Sada by měla obsahovat minimálně 4-5 nožů, od velkého šéfkuchařského nože přes nůž na chleba se zoubkovaným ostřím až po malé nože na čištění zeleniny.
  2. Prkénka na krájení – přizpůsobte je uspořádání a individuálním potřebám. Moderní prkénka mohou být vyrobena z různých materiálů – dřevěná prkénka jsou odolná a estetická, plastové desky se snadno čistí a bambusová prkénka jsou lehká a ekologická.
  3. Lžíce a naběračky – dřevěné jsou šetrné k nádobí, zatímco silikonové jsou odolné vůči vysokým teplotám a všestranné.
  4. Cedníky, sběračky, obracečky, šťouchadla a šlehací metly – šikovné doplňky, které by v kuchyni neměly chybět! Jsou nezbytné pro cezení těstovin, zeleniny nebo ovoce, bezpečné obracení pokrmů při smažení na pánvi, šťouchání brambor a účinné promíchávání tekutých přísad. Jsou k dispozici v různých velikostech a barvách a jsou vyrobeny z různých materiálů, například z moderní kombinace dřeva a silikonu. 
  5. Struhadla – usnadňují strouhání zeleniny, sýra nebo čokolády. Existují různé typy struhadel, která mohou být určena ke strouhání konkrétních produktů (např. sýrů) nebo univerzální s různými řeznými plochami.
  6. Mechanické sekáčky – usnadňují rychlé sekání zeleniny, bylinek nebo ořechů.

Díky těmto pomocníkům je práce v kuchyni efektivnější a příjemnější. 

Moderní kuchyně by měla být funkční, estetická a měla by odpovídat nejnovějším trendům. Její uspořádání by mělo být promyšlené a přizpůsobené individuálním potřebám uživatelů. Konečný vzhled moderní kuchyně samozřejmě závisí na individuálních preferencích a finančních možnostech. Bez ohledu na zvolený styl je třeba dbát na to, aby byla kuchyně funkční a estetická.