Obsah:

  1. Plánování je základ. Rozvrhněte si malou koupelnu se sprchou a pračkou
  2. Výběr správného nábytku a vybavení
  3. Triky pro malé koupelny – barvy, světlo, materiál

Zařizování malých koupelen znamená výzvu, která vyžaduje pečlivou přípravu a kreativní přístup. Omezený prostor se může zdát náročný na zařízení, ale správná řešení mohou i z velmi malé koupelny vytvořit funkční a stylový prostor. V malém interiéru je nesmírně důležité, aby každý prvek plnil svou úlohu a zároveň přispíval k příjemnému vzhledu místnosti. V našem článku najdete praktické tipy, jak efektivně a atraktivně zařídit malou koupelnu.

Plánování je základ. Rozvrhněte si malou koupelnu se sprchou a pračkou

V malých koupelnách je každý centimetr prostoru důležitý, proto je nezbytné vše pečlivě rozvrhnout. Promyšleným uspořádáním, výběrem a umístěním klíčových prvků v koupelně zabráníte nepořádku a získáte maximálně praktický interiér.

Doporučení pro co nejlepší využití dostupného prostoru:

  • Využijte vertikální prostor – instalací polic, skříněk a věšáků na stěny a dveře ušetříte podlahovou plochu. Do vysokých a úzkých skříněk se vejde spousta věcí, například náhradní toaletní potřeby a ručníky, aniž by zabíraly mnoho místa.
  • Namontujte nástěnné vybavení – závěsná umyvadla a toalety nejen šetří místo, ale také dodávají koupelně moderní vzhled. Místo pod nimi lze využít jako další úložný prostor nebo jej nechat volné, čímž se místnost opticky zvětší.
  • Použijte posuvné dveře – posuvné dveře, ať už do koupelny nebo do sprchového koutu, jsou skvělým řešením v malých prostorách, kde by klasické dveře mohly zabírat příliš mnoho místa.
  • Jasné rozdělení koupelny na zóny (např. zóna s vanou, toaletou, umyvadlem) pomáhá udržovat pořádek a lépe uspořádat prostor.

Úzká béžová koupelna v paneláku

Uspořádání malé koupelny se sprchovým koutem a pračkou může vycházet z jednoho ze standardních rozvržení:

  • Lineární uspořádání – všechny hlavní prvky (toaleta, umyvadlo, pračka, sprcha) jsou v jedné linii. Toto uspořádání je jednoduché a praktické a umožňuje snadnou orientaci v úzkém prostoru.
  • Rohové uspořádání – pračka, umyvadlo a toaleta v jednom rohu, sprcha v druhém. Díky tomuto uspořádání lze optimálně využít rohy, které často zůstávají nevyužité.
  • Paralelní uspořádání – toaleta, pračka a umyvadlo na jedné stěně, sprcha na protější zdi. Toto uspořádání je ideální pro delší a úzké koupelny.

 Je čas vybavit koupelnu potřebným příslušenstvím. Podívejte se, co pro vás máme v prodejnách Pepco v kategorii koupelen!

Výběr správného nábytku a vybavení

Do malých koupelen se hodí kompaktní nábytek a spotřebiče, které jsou plně funkční, ale zabírají mnohem méně místa než jejich standardní varianty.

Nejlepší možností pro vybavení malé koupelny je objednat si nábytek na míru. Takový nábytek bude vyroben podle konkrétních rozměrů a tvaru koupelny a maximálně využije dostupný prostor. Skříňky s vestavěnými koši na prádlo a zrcadla se skrytými policemi mohou výrazně zlepšit praktický ráz koupelny. Vhodně zvolené koupelnové příslušenství usnadní udržování pořádku a dodá interiéru styl.

V nabídce výrobců bytového vybavení a spotřebičů najdete ideální řešení pro malé koupelny. Patří mezi ně rohová umyvadla, nástěnná umyvadla a umyvadla se skříňkou vespod, závěsné toalety a kompaktní toalety (s menší nádrží a kratší mísou), a také rohové sprchové kouty, sprchové kouty walk-in s jednou stěnou a sprchové kouty s posuvnými dveřmi.

V prodejnách Pepco najdete širokou nabídku koupelnových doplňků, které jsou praktické a zároveň mají moderní design. V sortimentu najdete stylové dávkovače na mýdlo a mýdlenky, které mohou dodat elegantní vzhled každé koupelně. V nabídce je také řada košů a košíků, které jsou ideální pro uložení různé kosmetiky a koupelnového vybavení, jako jsou fény a žehličky na vlasy. Toto praktické a stylové zboží je ideální volbou pro ty, kdo mají rádi ve své domácnosti pořádek a moderní design.

Infografika Pepco o výběru dekorací a doplňků do malé koupelny

Triky pro malé koupelny – barvy, světlo, materiál

Barva a světlo hrají klíčovou roli při utváření dojmu z prostoru, zejména v malých a velmi malých koupelnách. Světlé barvy mají tendenci odrážet světlo, takže místnost působí větší a prostornější. Naopak použitím tmavých barev bude prostor vypadat menší a uzavřenější.

Hlavní doporučení pro zařízení velmi malých koupelen:

  • zvolte světlé barvy – do malé koupelny se hodí bílá, béžová a krémová, pastelové odstíny a světle šedé tóny;
  • co nejvíce využijte přirozené světlo, které do koupelny přichází – odkrytá okna nebo průhledné závěsy mohou prostor výrazně rozjasnit;
  • jasné, rovnoměrné stropní osvětlení a dekorativní nástěnné svícny nebo velká nástěnná zrcadla mohou vytvořit zdání většího prostoru a dodat koupelně stylový vzhled;
  • použijte bodového osvětlení – strategické umístění bodových světel může zvýraznit klíčová místa koupelny, jako je zrcadlo nad umyvadlem nebo sprchový kout;
  • zrcadla s vestavěným LED osvětlením dodávají interiéru malé koupelny moderní vzhled a praktický ráz a navíc odrážejí světlo, čímž opticky zvětšují prostor.

Při výběru dalších designových prvků pro malou koupelnu věnujte pozornost materiálům, které mohou prostor opticky zvětšit. Zrcadlo, sklo a lesklý povrch (např. glazurované obklady, skleněné panely, lakované čelní stěny, lesklé kování) jsou základ. Kombinace mramoru a světlého dřeva zaručeně vytvoří v malé koupelně moderní a elegantní dojem.

Výběr správných barev, osvětlení a materiálů je pro vzhled malé koupelny zásadní. Díky těmto prvkům můžete vytvořit prostor, který bude nejen praktický, ale také stylový a opticky větší. Veškeré potřebné dekorace a koupelnové vybavení za atraktivní ceny najdete v kamenných prodejnách Pepco.