Obsah:

  1. Začněte dimenzováním
  2. Vyberte si svůj styl
  3. Jak vybavit malou kuchyň? Prakticky s Pepco!
  4. Nábytek do malé kuchyně
  5. Jak zařídit malou kuchyň s oknem?

Zařízení malé kuchyně nemusí být složité. I na velmi omezeném prostoru lze vytvořit funkční a estetickou kuchyni. Kde začít? Jak vybavit malou kuchyň a na co nezapomenout?

Začněte dimenzováním

Nejlepší projekty začínají přesným vyměřením místnosti. Je obtížné naplánovat umístění nábytku, když neznáte přesné rozměry interiéru, ve kterém má být umístěn. Vezměte si měřící pásmo a ověřte si:

  • Přesné rozměry místnosti – měřeno po podlaze.
  • Rozměry každé stěny – s ohledem na stávající výklenky, instalace a okenní a dveřní otvory.
  • Výška předmětů, jako jsou okenní parapety, elektrické zásuvky apod., od podlahy.

Pro usnadnění si můžete nakreslit půdorys místnosti a jednotlivých stěn nebo si prostor nafotit. Na základě provedených měření můžete začít plánovat novou kuchyň.

Vyberte si svůj styl

Malá kuchyň může být minimalistická, ale taky rustikální nebo moderní. Projděte si inspiraci na internetu a rozhodněte se, která estetika vám nejvíce vyhovuje. Mějte na paměti, že:

  • Malá kuchyň nesmí být přeplněná – lepší je úhledné uspořádání založené na uzavřených skříňkách než uspořádání, v němž je většina věcí uložena na otevřených policích.
  • V malé kuchyni se osvědčí aranžmá ve dvou nebo třech barvách. Nemusí to být za každou cenu světlé odstíny – důležité je, aby jich nebylo příliš mnoho.

Každá kuchyň může být krásná a funkční – je to otázka důslednosti a dobrého plánování. Pokud se rozhodnete pro určitý styl, držte se ho. Sáhněte raději po odpovídajících kuchyňských doplňcích do malé kuchyně z prodejen Pepco, než po esteticky odlišných předmětech.

Infografika Pepco o pracovním trojúhelníku v kuchyni

Jak vybavit malou kuchyň? Prakticky s Pepco!

Jedním z nejfunkčnějších principů, které lze použít při zařizování malé kuchyně, je princip pracovního trojúhelníku a s ním související rozdělení prostoru na tři zóny:

  1. Skladové a úložné prostory.
  2. Prostor pro přípravu pokrmů a mytí nádobí.
  3. Prostor pro vaření.

Součástí skladových prostor by měla být lednice a nábytek s policemi, zásuvkami nebo úložnými systémy, do kterých se vejdou všechny potřebné skladové zásoby. Je to taky místo pro všechny nádoby na potraviny a nápoje do malé kuchyně a pro všechny druhy nádobí a příslušenství. Prostor pro přípravu pokrmů a mytí nádobí by měl obsahovat dřez a případnou myčku nádobí, jakož i pracovní desku pro přípravu jídla. Naproti tomu prostor pro vaření vyžaduje sporák, pracovní desku a případně další spotřebiče, jako je trouba nebo mikrovlnná trouba.

Princip pracovního trojúhelníku říká, že každá zóna je jedním z vrcholů trojúhelníku. Vzdálenosti mezi nimi by neměly být ani příliš velké, ani příliš malé. Všechno samozřejmě závisí na konkrétním interiéru.

Nábytek do malé kuchyně

Malá kuchyně s bílým nábytkem ve skandinávském stylu.

V závislosti na tvaru místnosti a jejích specifikách se můžete rozhodnout pro různé uspořádání nábytku – například do tvaru písmene L, do písmene U nebo do jedné řady. V současné době lze v kuchyňských nábytkových studiích i u truhlářů objednat nebo zakoupit nábytek, který sahá od podlahy až ke stropu nebo jen o něco níže.

Na jednu stranu může vysoký nábytek či celá kuchyňská stěna působit příliš zahlceným dojmem. Na druhou stranu plné využití prostoru poskytne obrovské množství úložného prostoru, a to i při malé velikosti kuchyně.

Při výběru počtu skříní a jejich typu si promyslete, co přesně v nich bude uloženo. Možná máte minimalistický přístup a používáte jen dva hrnce a jednu pánev? Nebo vlastníte velké množství nádobí a chcete pro něj najít místo? Při výběru nábytku do malé kuchyně dbejte na jeho ergonomii a funkčnost. Snažte se využít každý kousek prostoru, ale zároveň se vyhnout přílišnému zahlcení místnosti – dobrým nápadem je zvolit horní skříňky v barvě stěny, aby působily mnohem decentněji.

Jak zařídit malou kuchyň s oknem?

Ačkoli je vaření v kuchyni s oknem rozhodně příjemnější než v kuchyňském koutu bez oken, může být tento architektonický prvek taky překážkou při uspořádání prostoru. Pokud se okno nachází na stěně, kde plánujete postavit kuchyň, zvažte výrobu pracovní desky, která bude zároveň okenním parapetem. Pokud je okno na boční stěně, můžete k němu umístit stůl nebo naplánovat rozšíření kuchyňské pracovní desky, a vytvořit tak prostor pro pití kávy a konzumaci jídla.

Nezapomeňte, že kuchyňské okno by nemělo být hned vedle plynového sporáku. Pro jiné typy sporáků neexistují podobná doporučení, ale je dobré si uvědomit, že při vaření může dojít k postříkání či pocákání povrchů v okolí sporáku a nadměrné tvorbě páry. Pokud je v blízkosti sporáku okno, je snadné ho ušpinit, stejně jako jakoukoli okenní dekoraci, jako jsou třeba záclony, závěsy nebo rolety.

Zařízení malé kuchyně může být docela náročné, ale správný plán vám pomůže vyhnout se chybám a vybrat ten nejlepší styl a nábytek pro váš prostor.