Obsah:

  1. Čím začít při zařizování balkonu?
  2. Jak zařídit balkon?
  3. Ideální balkonové doplňky
  4. Jak zařídit malý balkon v panelovém domě?
  5. Jak zařídit úzký balkon?
  6. Velký balkon nebo terasa – jak za dobrou cenu zařídit velký prostor?

Mnoho lidí, kteří se rozhodli žít ve městě, sní o zeleném útočišti pro odpočinek. S trochou motivace a s pomocí příslušenství dostupného v prodejnách Pepco si můžete na balkoně paneláku vytvořit kouzelný prostor, který vám hravě nahradí zahradu! Kde začít a jak si zařídit balkon, aby se stal příjemným místem pro odpočinek?

Čím začít při zařizování balkonu?

Převážná většina bytů má další venkovní prostory, jako jsou balkony, terasy, lodžie a dokonce i malé zahrádky. Každý z těchto prostorů lze uspořádat tak, aby se stal ideálním místem pro odpočinek. Klíčem k úspěšnému uspořádání balkonu je dobrý nápad, pečlivé plánování prostoru a promyšlený výběr doplňků.

Čím zařizování balkonu začít:

  • Přesným změřením balkonu.
  • Zamyslete se, jaký styl se vám nejvíce líbí.
  • Určete své potřeby a očekávání. Rozmyslete si, zda chcete, aby váš balkon sloužil jako zelená jídelna, nebo na něm chcete spíše trávit líná odpoledne s knížkou.
  • Věnujte pozornost míře slunečního svitu na balkoně a jeho expozici ve vztahu ke světovým stranám. Tyto otázky vám pomůžou zvolit vhodné květiny pro váš balkon.

Jakmile budete mít přesné rozměry balkonu a určíte si jasný cíl (například chcete na balkoně vytvořit jídelní kout nebo místo pro odpočinek dvou lidí), můžete začít.

Jak zařídit balkon?

Zařízení balkonu v bytovém domě závisí na jeho velikosti, individuálních potřebách, finančních možnostech a především na kreativitě majitelů bytu. Důmyslně zařízený balkon se může stát jedním z nejdůležitějších míst v bytě, které umožňuje přímý kontakt s přírodou.

V první řadě:

1. Zajistěte podlahu a stěny

Mnoho lidí se ptá, jakou podlahu zvolit na balkon. Častou volbou jsou dlaždice – ty však můžou být problematické. Chcete-li minimalizovat riziko uklouznutí a jiných podobných problémů, vsaďte na mrazuvzdornou a protiskluzovou dlažbu. Co na balkoně použít místo dlaždic? Můžete se rozhodnout pro povrch z umělé trávy, ale taky pro kamenné obklady nebo kompozitní podlahu. Nezapomeňte, že podlaha a stěny tvoří pozadí celého aranžmá.

2. Vyberte vhodný nábytek

Základním a nejdůležitějším prvkem vybavení je pohodlný balkonový nábytek. Můžou to být křesla, židle, sedací vaky nebo sedačky z palet. To ještě není všechno. K uložení příslušenství na balkon, jako jsou sedáky na židle nebo konve na zalévání, se vám bude hodit taky balkonová skříňka nebo regál. Pokud si letní dny nedokážete představit bez slunění, pořiďte si na balkon taky lehátko – může být skládací, aby nezabíralo místo, když ho nepoužíváte.

3. Sáhněte po rostlinách

Na balkon se nehodí jenom muškáty a surfinie, ale i celá řada kvetoucích a zelených rostlin. Podle toho, zda je váš balkon slunný nebo stinný, můžete zvolit růže, hostie, levandule, jehličnany, okrasné trávy a mnoho dalších rostlin. Nezapomeňte ani na balkonové truhlíky, které lze postavit nebo zavěsit na zábradlí. Volně stojící květináče na balkon v různých velikostech vypadají skvěle na podlaze, ale taky na regálu nebo ve stojanu.

4. Zvolte dekorace

Balkonové rohože, sedáky na židle a osvětlení, jako například lucerny, skvěle doplní dekor vašeho balkonu.

Infografika Pepco o dekoracích na balkon

Ideální balkonové doplňky

Co se na balkon opravdu hodí a které věci lze vynechat? Určitě není na škodu pořídit slunečník, stínící plachtu nebo markýzu – zejména pokud je balkon hodně vystavený slunci. Hodit se můžou taky sedáky na balkon, které zpříjemní sezení na židlích a lehátkách. V chladnějších dnech nebo večerech přijde vhod taky teplá deka. V sortimentu prodejen Pepco najdete měkké deky a přehozy ideální na balkon!

Jak zařídit malý balkon v panelovém domě?

Mnoho balkonů v panelácích má malou plochu, což majitele odrazuje od snahy proměnit je v relaxační zóny. Malý balkon však není tak těžké zařídit a lze jej udělat opravdu útulný, navíc se taky snadno udržuje v čistotě.

Jak zařídit malý balkon, aby působil prostorně?

  • Volte světlé barvy v kombinaci se skládacím nebo multifunkčním nábytkem.
  • Rostliny vybírejte pečlivě – každá rostlina na balkon s malou plochou musí být předem promyšlená. Vybírejte sloupovité a popínavé odrůdy, které nezaberou mnoho místa a můžou vytvořit zelenou stěnu.
  • Při nákupu doplňků dbejte na jednotnou estetiku – například volte stejné nebo velmi podobné balkonové kryty, aby celek nepůsobil chaoticky.

Malý balkon může být čtvercový, ale existují i balkony, které jsou velmi úzké – lze je taky snadno zařídit?

Jak zařídit úzký balkon?

Úzký, malý balkon v panelovém domě, moderně zařízený.

Zařízení podélného balkonu nemusí být těžké! Stačí sáhnout po promyšleném nábytku, doplňcích a příslušenství.

Jaký nábytek zvolit na úzký balkon?

  • Skládací – například stolní deska přišroubovaná ke stěně může mít skládací konstrukci, abyste získali další prostor, když ji zrovna nepoužíváte.
  • Mobilní – vyberte si lehký nábytek,který lze v případě potřeby snadno přemístit.
  • Multifunkční – věděli jste, že balkonové boxy ze dřeva lze použít nejen k uložení sedáků, ale taky jako stolek nebo sedátko?

V sortimentu prodejen Pepco najdete veškeré příslušenství, které potřebujete pro svůj balkon.

Velký balkon nebo terasa – jak za dobrou cenu zařídit velký prostor?

Prostorná terasa nabízí velké možnosti jejího zařizování. Mnoho majitelů velkého balkonu nebo terasy se ale obává obrovských nákladů. Stačí navštívit Pepco a uvidíte, že krásné věci na balkon nemusí být drahé.

Během zařizování velkého balkonu nebo terasy:

  • Nezapomeňte, že tento prostor je přirozeným rozšířením bytu, takže jeho vybavení a charakter by měly navazovat na interiér.
  • Nemusíte se omezovat na kompaktní, skládací nebo multifunkční nábytek. Do velkého prostoru jsou ideální větší a pohodlné sedací soupravy složené z pohovky, křesel a stolu (z materiálů odolných proti povětrnostním vlivům).

Třešničkou na dortu každého balkonu nebo terasy je taky její osvětlení. Třeba lucerny či louče různých velikostí večer rozzáří tmu přirozeným teplým světlem.