Obsah:

  1. Krásný vánoční stůl – dekorace, které najdete v prodejnách Pepco
  2. Jaká by měla být výzdoba vánočního stolu?
  3. Nejkrásnější dekorace vánočního stolu začíná výběrem ubrusu
  4. Vánoční nádobí – dodá jiskru každému interiéru
  5. Jaká dekorace na vánoční stůl bude nejlepší?
  6. Nenahraditelná dekorace vánočního stolu: světýlka
  7. Tradiční ozdoba vánočního stolu: vánoční aranžmá

Vánoce vstřebáváme všemi smysly. Hýčkají nás svými jedinečnými chutěmi a vůněmi, ale také vším, co vnímáme očima: barevnými dekoracemi, blikajícími světýlky nebo slavnostním prostíráním pro rodinu a hosty… Než tedy s rodinou začnete vyhlížet z okna první hvězdu, nezapomeňte vytvořit originální a ohromující vánoční tabuli. Hledáte sváteční nádobí a zajímavé dekorace za atraktivní ceny? Ve vánoční kolekci Pepco jistě najdete něco vhodného.

Krásný vánoční stůl – dekorace, které najdete v prodejnách Pepco

Necítíte se v oblasti interiérového designu příliš jistě? Zdobení štědrovečerního stolu vás spíše děsí, než aby u vás navozovalo sváteční náladu? V prodejnách Pepco najdete jedinečné ubrusy a prostírání, ubrousky, běhouny, nádobí, svíčky, lampiony a mnoho dalšího.

Snadno tak vytvoříte jednotný styl vánoční dekorace. Jste názoru, že méně znamená lépe? Co takhle letos vyzdobit štědrovečerní stůl honosně? Vše, co potřebujete a hledáte, najdete v prodejnách Pepco. Předvánoční nákupy můžete zařídit v jednom obchodě… alespoň pokud jde o dekoraci a dárky.

Zde je inspirace pro dekoraci vánočního stolu z prodejen Pepco:

  • Tradiční tabule: bílý ubrus, červené ubrousky a dekorace z jedlových větviček jsou klasika, která se vždy osvědčí.
  • Moderní dekorace: šedý ubrus, zlaté ubrousky a dekorace ze smrkových větví jsou moderní a dodají štědrovečernímu stolu elegantní vzhled.
  • Styl glamour: černý ubrus, stříbrné ubrousky a dekorace s bílým peřím vytvoří glamour ozdobu, která je ideální pro štědrovečerní večeři s blízkými.

Jaká by měla být výzdoba vánočního stolu?

Příprava štědrovečerní tabule je krásná tradice, která má řadu výhod.

  • Vytváří slavnostní atmosféru: krásně vyzdobený vánoční stůl představuje jeden z nejdůležitějších částí vánoční výzdoby. Vytváří vřelou a příjemnou atmosféru, která je vhodná pro společné oslavy.
  • Je to výraz úcty k tradici: jedná se o tradici starou několik století. Je to způsob, jak oslavit tento výjimečný den a předat hodnoty spojené s Vánocemi dalším generacím.
  • Je to příležitost pro kreativitu: jde o skvělou možnost ukázat, jak jste kreativní. K vytvoření jedinečné výzdoby můžete použít různé materiály a dekorace.
  • Umožňuje trávit čas společně: je to skvělá příležitost strávit čas s rodinou a přáteli. Můžete tak činit při poslechu hudby a slavnostním pohoštění.

Podle tradice se na štědrovečerní stůl po staletí dávalo jednoduchý bílý ubrus a pod něj trochu sena. Proč takový zvyk? Seno a obyčejný ubrus bez ozdob měly symbolizovat chudobu a prostotu stáje, v které se Ježíš narodil. V mnoha domácnostech se tak děje dodnes, i když v posledních letech se stále častěji přikláníme ke zpestření bílé barvy různými barevnými doplňky.

Výzdoba štědrovečerního stolu: figurka Santy, ubrus

Nejkrásnější dekorace vánočního stolu začíná výběrem ubrusu

Pokud přemýšlíte, jak vyzdobit štědrovečerní tabuli, začněte u základu – klíčovým prvkem je přece ubrus nebo běhoun. Může být bílý, ale velmi působivě vypadá také štědrovečerní stůl ozdobený ubrusem s výšivkou nebo svátečními potisky.

Ubrus chrání stůl před poškozením a vytváří krásný podklad pro nádobí. Na Štědrý večer vyberte ubrus, který bude sám o sobě dekorací. Je to ten nejjednodušší a nejlevnější způsob, jak proměnit obyčejnou večeři ve slavnostní hodování.

Pokud pro vás Vánoce znamenají bezstarostné období a návrat do dětství, ozdobte stůl ubrusem s vánočními motivy – sobi, hvězdy a vánoční stromky rozveselí vaše hosty a vnesou do jídelny uvolněnou náladu. Pokud se u vás doma koná elegantní a poněkud formální štědrovečerní večeře, zvolte decentní kouzlo bílé barvy se zářící stříbrnou nebo zlatou barvou.

V prodejnách Pepco jsme připraveni na všechno, co budete v souvislosti s ubrusy potřebovat. Najdete zde ubrusy s vánočními motivy, ale také elegantní, obdélníkové, čtvercové i kulaté, žakárové i odolné proti skvrnám.

Co najdete v prodejnách Pepco?

  • Bílé a červené ubrusy se zlatou nebo stříbrnou nití. Stojí pouhých 50 zł a vypadají rafinovaně a elegantně.
  • Stylový kostkovaný ubrus – cena závisí na jeho velikosti a modelu. Za nejmenší z nich zaplatíte jen 20 zł.
  • Podložky a prostírání se svátečními motivy – alternativa k ubrusům a běhounům Ceny tohoto typu doplňků začínají na několika desítkách korun.

Ubrousky by měly ladit s ostatní výzdobou. Lze je složit do slavnostních tvarů, například vánočního stromku nebo hvězdy.

Infografika společnosti Pepco o výzdobě štědrovečerního stolu.

Vánoční nádobí – dodá jiskru každému interiéru

Tradičních 12 štědrovečerních chodů by mělo být podáváno jedinečným způsobem, aby byl ještě více zdůrazněn jejich sváteční význam. Zdá se, že je dobrý nápad doplnit vánoční nádobí o nové elegantní prvky. Mezi vánoční ozdoby na štědrovečerní stůl přece nepatří jen dekorace s chvojím nebo svícny, ale také působivé nádobí na jídlo a nápoje.

Vánoční nádobí může být vyrobeno z různých materiálů, třeba z porcelánu, skla, kameniny nebo keramiky. Nejoblíbenější je porcelánové nádobí, které je elegantní a odolné. Skleněné nádobí je oblíbené také proto, že je lehké a průhledné. Kameninové a keramické nádobí je odolnější vůči poškození, ale nemusí být tak elegantní.

V prodejnách Pepco najdete talíře, salátové mísy, misky nebo šálky. Vybrat si můžete z jednoduchého, univerzálního bílého nádobí vhodného na Štědrý den i běžné použití, a také zdobeného nádobí. Dekorativní nádobí používané pouze při zvláštních příležitostech vnese do vašeho domova ještě slavnostnější atmosféru.

Vánoční nádobí doplňují krásné servírovací tácy, sklenice, plechovky na voňavé cukroví a doplňky a formy na pečení, díky nimž bude cukroví vypadat fantasticky. Dekorativní keramika se zelenými a červenými vzory dodá energii a zlepší náladu u vánoční snídaně, i když počasí za oknem nebude příliš sváteční.

Při výběru slavnostního nádobí na štědrovečerní stůl je nutno zvážit styl výzdoby a počet hostů. Pokud máte velký stůl a hodně hostů, je dobré vybrat nádobí, které lze snadno umýt. Pokud máte malý stůl a jen několik hostů, můžete zvolit dekorativnější nádobí.

Vánoční výzdoba interiéru a štědrovečerní stůl s rákosem a svíčkami

Co najdete v prodejnách Pepco?

  • Vánoční hrnky – hledáte levný a jednoduchý nápad, jak na Štědrý den ozdobit stůl? Můžete si pořídit šálky Pepco se svátečními motivy. Káva, pečený čaj nebo čaj se skořicí budou z tak působivého nádobí skvěle chutnat.
  • Talíře, talířky a misky se svátečními motivy – třeba se soby.
  • Tácky, podnosy a příbory – vánoční nádobí z prodejen Pepco je impozantní. Najdete zde mimořádně působivé salátové příbory, tácy, salátové mísy a vše ostatní, co se bude hodit na vánoční stůl.

Jaká dekorace na vánoční stůl bude nejlepší?

Pokud přemýšlíte, jak vyzdobit vánoční stůl, a zároveň za něj nechcete utratit příliš mnoho peněz, podívejte se na naši nabídku. V prodejnách Pepco najdete nejen nádobí a stylové vánoční hrnky, ale také řadu věcí, které můžete použít k výrobě dekorací a ozdob.

Vánoční dekorace pro kutily: sušené ovoce a marshmallows, světýlka

Nenahraditelná dekorace vánočního stolu: světýlka

Červená, stříbrná, zlatá, bílá? Svíčky na vánoční stůl z prodejen Pepco skvěle doplní štědrovečerní tabuli. Můžete zvolit svíčky různé výšky a tloušťky a vytvořit si vlastní aranžmá. Při nákupu v prodejnách Pepco se také poohlédněte po hotových svíčkách, dekoracích se svíčkami a lampiony, které se běžně zapalují nebo jsou na baterie.

Vánoční stůl můžete rozzářit nejen svíčkami. Použijte světla, která běžně dáváte na vánoční stromek. Naaranžujte na ubrus světelný závěs nebo řetěz a uvidíte, jak útulně osvětlí každý detail tabule. Štědrovečerní stůl se rozzáří a posílí příjemnou sváteční atmosféru.

Při pokládání svíček a světel na štědrovečerní stůl je třeba mít na paměti několik pravidel:

  • Bezpečnost: svíčky a světla by měly být umístěny tak, aby nehrozilo nebezpečí požáru. Je třeba dbát na to, aby svíčky nebyly v blízkosti hořlavých materiálů, jako jsou ubrusy nebo ubrousky.
  • Vzhled: světla by měla být rozmístěna tak, aby to hezky vypadalo. Vyhněte se příliš velkému množství ozdob na tabuli. Je také vhodné dbát na to, aby barvy a tvary dekorací ladily se stylem stolu.

Zde je několik konkrétních tipů, jak umístit svíčky a světla na štědrovečerní stůl:

  • Svíčky ve svícnech: doprostřed stolu postavte velký svícen se svící bílé nebo zlaté barvy. Kolem svícnu umístěte menší svícny s menšími svíčkami.
  • Dekorace s chvojím a svíčkami: položte na stůl několik aranžmá ze smrkových, jedlových nebo borových větviček. Do dekorace můžete umístit svíčky různých barev.
  • Světla: na stůl zavěste bílá nebo zlatá světla. Světýlka můžete pověsit i na vánoční stromek nebo na jiné dekorativní prvky.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoli způsob umístění svíček a světel, nezapomeňte, že váš vánoční stůl by měl vypadat příjemně a slavnostně.

Tradiční ozdoba vánočního stolu: vánoční aranžmá

Přestože můžete v prodejnách Pepco koupit ubrusy, nádobí, svíčky a vše, co potřebujete k výzdobě vánoční tabule, můžete si zkusit vánoční aranžmá na stůl vyrobit sami. Je jednoduché, navodí vám příjemnou náladu radostného očekávání už před Vánoci a hlavně – vaše ozdoba na stůl bude zcela originální. Pro ještě radostnější a kouzelnější Vánoce si připravte:

  • sklenici bez víčka,
  • svíčku,
  • stuhu,
  • stříbrné nebo zlaté hvězdy, perly nebo umělý sníh.

Všechno toto zboží najdete v prodejnách Pepco. V obchodě s potravinami můžete koupit skořicové tyčinky a ze stromku uříznout kousek zelené větvičky.

Vánoční ozdoby můžete položit doprostřed stolu nebo u jednotlivého prostírání. Aranžmá může být vyrobeno z větviček jedle, smrku nebo jiných jehličnanů. Dále můžete použít vánoční ozdoby, jako jsou koule, řetězy a šišky.

Stačí do sklenice vložit svíčku a hvězdičky, perly nebo umělý sníh. Jemně na ně naaranžujte skořici a větvičku a převažte horní část sklenice ozdobnou stuhou. Zabere vám to chvilku, stojí to pár korun a vypadá to nádherně. Jen dejte pozor, aby svíčka zcela nedohořela.

Můžete také použít sklenice s vánočním motivem a malá led světýlka. Stačí je zapnout, vložit do sklenice a zamotat tak, aby vypínač s bateriemi nebyly vidět. Sklenici můžete postavit na talířku se smrkovými větvičkami, šiškami a skořicí. Chcete ještě rychlejší a ještě jednodušší řešení? Na vánoční talíř položte…koule. Ty z prodejen Pepco budou perfektní. Kromě výše uvedených věcí můžete vánoční tabuli ozdobit i dalšími svátečními dekoracemi, třeba figurkami anděla, Mikuláše nebo sobů.

Vánoční stůl představuje hlavní bod sváteční výzdoby. Je to místo, kde se schází celá rodina, aby společně oslavila Vánoce. Proto je tak důležité, aby byl stůl vhodně vyzdoben. Krásně prostřená vánoční tabule vytváří příjemnou a útulnou atmosféru pro společnou oslavu. Už víte, jak ozdobit štědrovečerní stůl. Potřebujete další inspirativní nápady? Navštivte Pepco online nebo kamenné prodejny a prohlédněte si naši nabídku, z které si jistě vyberete.