Obsah:

  1. Naplánujte oslavu baby shower krok za krokem 
  2. Dárky na oslavu baby shower – dárky pro miminko a pozornost pro maminku
  3. Praktické dárky pro dítě 
  4. Dárky pro nastávající maminku
  5. Dárky DIY – pozornosti od srdce
  6. Zážitky a vzpomínky jako dárek

Původně představovala oslava baby shower příležitost poskytnout nastávajícím maminkám podporu a rady, zejména v době, kdy informace o mateřství nebyly tak snadno dostupné jako dnes. V průběhu let se baby shower vyvinula a stala se z ní slavnostnější a radostnější událost. V dnešní době je to příležitost nejen ke sdílení rad a zkušeností, ale především k oslavě radostného očekávání nového člena rodiny. 

Naplánujte oslavu baby shower krok za krokem 

Baby shower nejčastěji pořádají sestry, kamarádky a kolegyně těhotné ženy. Ideální doba pro uspořádání baby shower je obvykle v posledním trimestru těhotenství (kolem 7.–8. měsíce těhotenství), kdy se nastávající maminka ještě cítí dobře, ale narození dítěte se již blíží. 

Jak takovou oslavu uspořádat a jaké dárky dát nastávající mamince? Pojďme se na to podívat.

  • Místo konání akce – zvažte počet hostů a přání nastávající maminky. Baby Shower se může konat v útulném domácím prostředí nebo na poněkud elegantnějším a formálnějším místě, v pronajatých prostorách, kavárně nebo restauraci.
  • Námět oslavy – můžete se inspirovat oblíbenými věcmi, barvami nebo aktivitami nastávající maminky, nebo zvolit klasické dětské motivy. Mezi nejoblíbenější patří modrá a růžová barva a květinové motivy. Výběr konkrétního námětu pomůže sladit výzdobu, pozvánky a občerstvení. 
  • Pozvánky by měly odrážet atmosféru akce a obsahovat všechny potřebné informace: datum, místo, čas a údaje o případných přáních ohledně dárků. Můžete zvolit papírové nebo elektronické pozvánky, podle toho co upřednostňujete a jak dobře se s účastníky znáte.
  • Výzdoba by měla odpovídat zvolenému tématu. Můžete pořídit hotové dekorace nebo si je připravit sami, což dodá oslavě osobitý ráz. 
  • Občerstvení na baby shower by mělo být lehké, vhodné a snadné pro konzumaci ve společnosti. Můžete objednat catering nebo se inspirovat recepty na mini občerstvení, jako jsou mini chlebíčky, tortilly, ovocné špízy a sladkosti, například zákusky a krémové dezerty v malých pohárech. Na oslavě baby shower se nepodává žádný alkohol – můžete nabídnout čerstvé šťávy, bylinkové čaje a ochucené kávy. Při plánování jídelníčku nezapomeňte na varianty pro vegetariány, vegany a osoby s potravinovými alergiemi.

K baby shower neodmyslitelně patří různé hry a výzvy. Osvědčí se hry, jako je hádání jména dítěte, oblékání panenky na čas nebo vymýšlení vtipných písniček o mateřství. Pokud jsou mezi hosty zkušené maminky, určitě se budou chtít podělit o své názory na mateřství – vyčleňte na to čas. Dobrý nápad je také vytvořit knihu rad pro nastávající maminku… nemusí být nutně ve vážném duchu. 

Dárky na oslavu baby shower – dárky pro miminko a pozornost pro maminku

Výběr dárku na baby shower je skvělá příležitost, jak nastávající mamince dát najevo, jak je pro vás důležitá. Zde je několik tipů na dárky, mezi nimiž najdete nejen praktické potřeby pro miminko, ale také pozornosti a dárky darované od srdce.

Infografika Pepco o baby shower

Praktické dárky pro dítě 

Dárky z této kategorie jsou vždy vítané, zejména pokud připraví budoucí rodiče na příchod nového člena rodiny a mohou jim usnadnit péči o potomka. 

  • Sada pro péči o novorozence – obsahující šetrnou kosmetiku, teploměr do koupele a hebké ručníky.
  • Ekologické látkové pleny – vyrobené z vysoce kvalitních materiálů, jemné a bezpečné pro pokožku a šetrné k životnímu prostředí
  • Nosítko nebo šátek na nošení dětí – užitečné od narození miminka, usnadňuje péči o dítě.
  • Hračky pro miminko – je dobré vybírat takové hračky pro nemluvňata, které stimulují a podporují vývoj dítěte, jako je měkká senzorická knížka, senzorické kostky, kousátka nebo chrastítka. 

Dárky pro nastávající maminku

Těhotná žena se s úsměvem dívá na barevné balónky na oslavě baby shower

Baby shower je nejen příležitost k oslavě nadcházejícího narození dítěte, ale také okamžik, kdy můžete věnovat pozornost nastávající mamince. 

  • Dárkový poukaz do wellness – nastávajícím maminkám poskytne chvíli relaxace a odpočinku a pomůže jim připravit se na náročné období.
  • Stylová taška na potřeby pro děti – praktická a zároveň módní. Můžete koupit jeden z nejlepších modelů v této kategorii (např. s velkým nápisem „mum“) nebo objednat tašku na míru. 
  • Knihy o mateřství – plné praktických rad a tipů, jak pečovat o dítě. 

Dárky DIY – pozornosti od srdce

Ručně vyráběné dárky jsou osobní a unikátní. Jaký dárek můžete vyrobit?

  • Ručně vyráběné svetry, čepičky a ponožky – ručně vyráběné dětské oblečení z hebké a bezpečné příze (např. bavlněné nebo merino).
  • Dětské album – album, do kterého maminka může zaznamenávat důležité okamžiky a vzpomínky.
  • Háčkované hračky – měkké, bezpečné a vyrobené s láskou; bude to krásný a jedinečný dárek.

Zážitky a vzpomínky jako dárek

Dárky z této kategorie jsou skvělý způsob, jak nastávajícím rodičům darovat nezapomenutelné vzpomínky nebo cenné dovednosti. Univerzální tip na dárek k baby shower je poukaz na těhotenské focení. Můžete také rodičům darovat kurz první pomoci nebo pozvánku na řadu webinářů zaměřených na péči o dítě a jeho výchovu. Jaká je vaše představa o baby shower?